AKTUELNO

Odluka o formiranju zajedničkog poslaničkog kluba Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke u Skupštini Srbije, kao jednom od važnih koraka ka ujedinjenju demokrata, zatekla je šefa DS Zorana Lutovca koji o ovom potezu, kako saznajemo, nije bio obavešten.

Iako je najpre hteo da ovu odluku "obara" na Predsedništvu stranke, Lutovac je, tvrde naši izvori, ipak odustao od ove namere. Naime, on je procenio da je bolje da u ovom trenutku "ne diže prašinu" oko toga, jer bi to moglo da poljulja njegove planove da ostane na čelu i te buduće, ujedinjene stranke.

Lutovac je svestan da je u DS znatan broj onih koji se ne slažu sa politikom koju vrh stranke već duže vodi i koji bi mogli da iskoriste proces ponovnog okupljanja demokrata kako bi ga sklonili sa liderske pozicije.

Zasada, tvrde naši izvori, nema ozbiljnih kandidata koji bi mogli da preuzmu kormilo ujedinjenih demokrata. Spekulisalo se da bi to mogao da bude Boris Tadić, šef SDS, ali su nam njegovi bliski saradnici rekli da on uopšte ne razmišlja o tome.

Svojevremeno se kao predsednik ujedinjenih demokrata spominjao i nekadašnji funkcioner SDS Marko Đurišić, koji je u međuvremenu napustio ovu stranku i osnovao "Srbiju 21", koja kao članica Ujedinjene demokratske Srbije izlazi na predstojeće izbore.

Inače, u parlamentu je juče formirana nova poslanička grupa Vojvođanski front - Srbija 21, a šef ovog kluba biće Đurišić. Njegov zamenik je lider LSV Nenad Čanak, a u klubu je ukupno šestoro poslanika. Osim Đurišića i Čanka, tu su još i Nenad Konstantinović, Tomislav Žigmanov, Nada Lazić i Olena Papuga.

Interesantno je da Gordana Čomić, iako je kandidat za poslanika na izbornoj listi Ujedinjene demokratske Srbije, nije prišla novoformiranom klubu, već je ostala u taboru DS.

ĐURIĆ: ZLOUPOTREBA APLAUZA LEKARIMA

Potpredsednik SNS Marko Đurić izjavio je da deo opozicije "plemenitu akciju aplauza podrške zdravstvenim radnicima pokušava da zloupotrebi u političke svrhe".

- Iskazuju protest lupanjem u šerpe. Na stranu što je to omalovažavanje onih koji zaista nemaju šta u te šerpe da stave, jednu lepu i plemenitu akciju podrške lekarima i sestrama, koja okuplja Srbiju, oni pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe - rekao je Đurić, koji je pozvao sve na smirivanje političkih strasti, podsećajući da će biti demokratskih izbora, koji će biti način da se iskaže stav, zadovoljstvo ili nezadovoljstvo.

#Opozicija

#ujedinjeni DS

<
'