AKTUELNO

Procedura da se dođe do 100 evra je vrlo laka, rekao je ministar.

Ministar finasija Siniša Mali izjavio je da su na današnjoj sednici Vlade usvojena tri važna dokumenta koja zaokružuju paket mera podrške našoj privredi: Rebalans budžeta za 2020, uredba koja uređuje isplatu 100 evra i ugovor između Vlade i poslovnih banaka.

- Iskoristite program i novac kako bismo što pre nastavili dalje - rekao je Mali.

- U novembru 2019, podseća, usvojen je budžet za 2020. i stoga je danas usvojen rebalans koji sadrži sve elemente i celokupan iznos ekonomske pomoći (608,3 mlrd dinara), a koji je vezan za pomoć privredi Srbije - kaže Mali.

Podseća da se na početku krize izašlo sa sveobuhvatnim paketom koji za cilj ima pomoć da se posledice koronavirusa na ekonomiju ublaže. Podsetio je šta paketi podrazumevaju, i istakao da je sav novac već pripremljen i izdvojen.

- Od danas se sav taj novac nalazi u rebalansu budžetu i sve smo sublimirali. Rebalans počinjemo da primenjujemo danas i sva pomoć koja je obećana nalazi se ovde. Na ovaj način zaokružujemo pomoć i podršku privredi i građanima - rekao je ministar finansija.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Kaže da se mnogo preduzeća prijavilo za isplatu tri minimalca u naredna tri meseca.

- Veliki odziv znači da smo pogodili u srž problema - kaže Mali.

Dodaje da do kraja aprila očekuje da se završi prijava onih koji žele pomoć države u vidu tri minimalnih zarada, a prve isplate idu već početkom maja.

Projekcija rasta BDP-a u rebalansu je -1,8, kaže Mali, dodajući da će se gledati da budemo bolji od projekcije koju je dao MMF.

U rebalansu budžeta, dodaje, postoje dve važne stavke: vaučeri sa dve milijarde dinara kako bi naši građani ostali u Srbiji, kao i 3,3 mlrd dinara za nastavak izgradnje Moravskog koridora.

- Nastavljamo sa investicijama i izgradnjom puteva, od toga ne odustajemo - kaže Mali.

"Jednostavna procedura do 100 evra"

Kada je reč o isplati 100 evra građanima Srbije, Siniša Mali kaže da prijava kreće 15. maja i traje do 5. juna.

- Najstariji, s druge strane, 100 evra dobijaju automatski, bez prijave. Isplata za njih kreće 15. maja - kaže Mali.

Govoreći o proceduri, kaže da je ona jako jednostavna i ne zahteva više od minut vremena.

- Preko portala Uprave za trezor, online, ili preko kol-centra i ostavljaju se 4 podatka: Ime i prezime, JMBG, banka i broj lične karte. Ako imate račun u banci, na taj račun ide novac, amko račun nemate, recite u kojoj banci želite račun, otvorićemo ga i uplatiti novac - kaže Mali.

- Ova mera usmerena je kako bi se podigla potražnja, kako bi se novac potrošio na kupovinu i kako bi se naša privreda pokrenula - kaže Mali.

Ističe da je važno to što virus slabi, očekuje da će u narednih 10-15 dana biti "otvorena" naša ekonomija, ali uz sve mere zdravstvene zaštite koje su neophodne.

- Ako slušamo doktore, vidimo svetlo na kraju tunela i kada je ekonomija u pitanju. Pokazali smo odgovornost i ozbiljnost kada su u pitanju ekonomske mere i njihova implementacija - kaže Mali. 5.804 ljudi se, kaže, obratilo Birou za isplatu naknade za nezaposlene.

- Odgovornim ekonomskim merama smo uspeli da ostvarimo 2 cilja: da zadržimo nivo zaposlenosti i da pomognemo preduzećima kojima je pomoć potrebna - kaže Mali.

Apelovao je na privrednike da iskoriste mogućnost i uzmu novac koji im garantuje država.

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da su pojedini rekli da im 100 evra ne trebaju, Mali kaže da je čuo na pojedinim medijima da su Dragan Đilas i slični njemu rekli da im taj novac ne treba.

- Rekli su da je to neprevedna mera jer nekome taj novac ne treba. Zato, kome treba, neka se javi - kaže ministar. Podseća da je cilj da što veći broj građana novac i dobije, dok ga automatski dobija oko dva miliona ljudi.

- Veliki broj ljudi, ne samo tajkuna, javio se i rekao da im taj novac ne treba. Svima kojima treba, ispunićemo obećanje i isplatiti im novac - kaže Mali.

Na pitanje o "nevidljivim građanima", Mali kaže da postoje oni koji su na spisku za socijalnu pomoć i dobiće pomoć automatski. Oni koji nisu na tom spisku, dobiće pomoć tako što će se prijaviti.

- Ne znam baš ko su ti "nevidljivi", ali oni će moći da se prijave kao i svi drugi građani. Dva su načina prijave, ponavljam, preko portala Uprave za trezor, što je najprostiji način za prijavu i apelujem da se ovaj vid više koristi. Kada je reč o kol-centru, ne očekujem probleme jer ćemo se maksimalno dobro spremiti što se tehničkog pitanja tiče. Novac će biti isplaćen nakon završetka roka prijave - objasnio je Mali.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

"Pokušaćemo da pomognemo i zaposenima na privremenim i povremenim poslovima"

Kada je reč o zaposlenima na privremenim i povremenim poslovima, Mali kaže da se na njih pomoć preduzećima ne odnosi, ali je na sreću ovih zaposlenih malo.

- Pokušaćemo da pomognemo i tim kategorijama zaposlenih - kaže ministar.

Na pitanje koliko nam vremena treba da se vratimo na stopu rasta od prošle godine, Mali kaže da do kraja naredne godine možemo da ostvarimo stopu rasta koju je MMF definisao.

- Brizina našeg oporavka jako zavisi i od brzine oporavka zemalja EU. Što se brže budu kretale, samim tim će i naše fabrike brže i bolje raditi. Dakle, očekivali smo da ovu godinu završimo sa ubedljivo najvećim rastom u poslednjih 30 godina, tako bi i bilo da nije bilo epidemije koronavirusa, ali sa narednom godinom naša stopa rasta treba da pređe 7,5 odsto, što nas vraća na visoke stope rasta koje smo imali pre samo dva meseca - kaže ministar. 

#Siniša Mali

<
'