AKTUELNO

Povodom 21 godine od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je da je taj nezakoniti i zločinački napad izvršen s ciljem otimanja Kosova i Metohije.

U saopštenju za javnost, Linta je istakao da se nikada ne smeju zaboraviti brojne nedužne žrtve, razaranje civilne infrastrukture i upotreba oružja sa osiromašenim uranijumom i drugih oružja za masovno uništavanje.

On napominje da se ne sme zaboraviti ni činjenica da su na najgrublji način pogaženi međunarodno pravo, Povelja Ujedinjenih nacija i završni dokument OEBS iz Helsinkija, kao i da je ignorisan Savet bezbednosti UN.

 "Srbija ne može i nema pravo da se odrekne svojih državnih, nacionalnih i istorijskih prava na Kosovu i Metohiji i temelja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda, uprkos najbrutalnijim pritiscima zapadnih centara na Srbiju da legalizuje agresiju i prizna lažnu državu Kosovo", istakao je Linta.

On smatra da je kompromisno i održivo rešenje moguće naći samo u okviru Rezolucije 1244 SB UN, a taj kompromis treba da sadrži potvrđivanje i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije kao pravne naslednice SRJ, s jedne strane, i davanje najšire autonomije Albanaca na Kosovu i Metohiji, s druge.

#Miodrag Linta

'