AKTUELNO

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović nazvala je danas neozbiljnom izjavu predsedničkog kandidata Vuka Jeremića oko projekta auto- puta Niš-Priština.

Ona  ističe da auto-putevi na najbolji način povezuju Srbiju sa regionom.

- Srbiji treba svaki autoput, ne postoji autoput, regionalni ili lokalni put koji nama ne treba, pošto Srbija ima centralnu poziciju Jugoistočne Evrope - rekla je Mihajlović novinarima u Kraun plazi, gde je otvorila konferenciju "Zdrave žene Srbije - preventivna medicina".

Ona je naglasila da je najbolji način da se povežemo sa regionom upravo da imamo auto-puteve.  - Za mene je  jako neozbiljna izjava Jeremića. Taj auto-put Niš - Merdare - Priština nije samo izlazak Srbije na jednu albansku luku, što je strateški važno, ali je jednako važno da ljudima koji žive na Kosovu obezbedimo jedan dobar put - naglasila je Mihajlović.

Ona je istakla da gradnja tog autoputa znači više ekonomije i prevoza putnika i robe, ali i za Srbiju znači angažovanje kompanija i domaćih radnika koji će to graditi.

- To za mene znači da neko ne poznaje uopšte šta i koliko jedan infrastukturni prorekat utiče, od političke stablnosti do svake druge i toliko to liči na Vuka Jeremića - rekla je Mihajlović.

Foto: Tanjug

Ona je kazala da je glavna poruka razgovora između nemačke kancelarke Angele Merkel i našeg premijera Aleksandra Vučića upravo bilo infrastukturno povezivanje i auto-ptu Niš - Priština. - Da li to znači onda da je Jeremić protiv Nemačke i Angele Merkel - zapitala je Mihajlović.

Mihajlović: Gradnja auto-puta Niš-Merdare počinje 2018.

Projektna dokumentacija za autoput od Niša do Merdara u dužini od 77 kilometara biće završena do leta, a radovi na izgradnji bi mogli da počnu veće sledeće godine, izjavila je ona.

Odgovarajući na pitanje novinara koje konkretno radove možemo očekivati posle samita u Sarajevu na kome se razgovaralo o infrastrukturnim regionalnim projektima, Mihajlović je rekla da će se svakako graditi autoput Niš - Priština, kao i da Srbija želi da gradi i autoput Beograd - Sarajevo.

- Završava se projektno tehnička dokumentacija tokom leta, što finansira evropski Fond za Zapadni Balkan. Verujem da će u Trstu ove godine razgovarati predstavnici vlada sa EU o načinima finansiranja - kazala je Mihajlović.

Ona je rekla da će Srbija brzo završiti eksproprijaciju zemljišta i da bi ako se završi dokumentacija polovinom ove godine i ako uđemo u modele finansiranja mogla da počne gradnja naredne godine.

- Razgovaraće se, takođe, i mi smo spremni za projekat gradnje autoputa Beograd - Sajarjevo, ali unutar BiH moraju da se dogovore o trasi -  navela je Mihajlović.

Ona je rekla da Srbija radi i na povezivanju sa Bugarskom i Grčkom putnim koridorima i prugama.

#Auto-put

#Vuk Jeremić

#Zorana Mihajlović

'