AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras u Beloj kući sa Ričardom Grenelom, Robertom O’brajanom i Hašimom Tačijem.

Sva četvorica zvaničnika istakla su neophodnost ukidanja taksi i želju da dijalog između Beograda i Prištine počne odmah po ukidanju taksi.

Vučić i Tači su u Vašingtonu, u odvojenim prilikama, razgovarali sa visokim američkim zvaničnicima, državnim sekretarom Majkom Pompeom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsednici samoproglašenog Kosova i Srbije glavni su pregovarači dve strane u dijalogu, koji se odvija posredstvom Evropske unije, i zamrznut je od novembra 2018. kada su bivše kosovske vlasti prdevođene tadašnjim premijerom Ramušom Haradinajem uvele carine od sto odsto na uvozne proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Premijer takozvanog Kosova Aljbin Kurti je u petak je objavio predlog o postepenom ukidanju carina od sto odsto uvedenih novembra 2018. na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine - kao kontrameru na kampanju Srbije koju vodi za povlačenje priznavanja nezavisnosti Kosova.

Američki zvaničnici, međutim, pozivaju Kosovo da bezuslovno ukine carine uvedene u novembru 2018. na srpsku robu, dok je Beograd pozvan na okončanje kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Za manje od mesec dana, Sjedinjene Države osigurale su dva sporazuma između strana o uspostavljanju avio-kompanije, železnice i izgradnji auto-puta između dve zemlje.

#Aleksandar Vučić

#Hašim Tači

#Sastanak

'