AKTUELNO

Razgovore koje će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati u SAD neće biti ni malo laki po srpsku stranu, iako je američka administracija naložila Albancima u Prištini da ukinu takse na uvoz robe iz centralne Srbije, ocenili su sagovornici za TV Pink.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova, saopštio je da se Sjedinjene Države ne slažu se sa delom predloga koji je predstavio kosovski premijerAljbin Kurti, a tiče se ukidanja taksi od strane KiM ka centralnoj Srbiji i BiH.

Kurti je u četvrtak  na vanrednoj konferenicji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije za Novo jutro TV Pink kaže da ne sme da se zaboravi veliki uticaj koji Amerika ima prema prištinskim političarima, i ocenjuje da će američki uticaj ponovo biti presudan.

- Nama se Grenel ponovo vratio pojačanim kapacitetom. Jasno je da Amerikanci imaju svoj vremenski okvri i da oni vode igru kako njima odgovara. Oni su kosovskim Albancima više nego mentori i to ne sme da se zaboravi – rekao je Vuković.

Kako je ocenio, kod Srbije bi uvek trebalo da bude prisutan i “Plan B”, ali je i naglasio da je prisustvo Grenela važno za nas, kao i da predsednik Vučić treba da razmišlja već o sledećem koraku.

- Takse mogu biti ukinute bez neke velike pompe. Što budemo spreminiji, to će naša pozicija u budućnosti da bude još bolja – kazao je Vuković.

Međutim, iako je kosovski premijer Aljbin Kurti na vanrednoj konferenciji u Prištini rekao da je odluku o delimičnom ukidanju taksi dogovorio sa koalicionim partnerom LDK, zamenik kosovskog premijera Avdulah Hoti je demantovao ove navode, rekavši da Kurtijeva odluka o taksi nije dogovoren stav. Kaže da LDK neće ostati u vladi ako se porez ne ukine bezuslovno.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije kaže da to delenje ukidanja taksi, naročito one 1. aprila, ne shvata ozbiljno.

- Nezadovoljstvo Grenela je okvir dat od strane SAD nije ispoštovan od strane Albanaca sa KiM. Kakav je razlog da nešto što možete da uradite ukoliko danas, vi ostavljate za kasnije? Traženo je bezuslovno ukidanje taksi, tu nema kompromisa. Siguran sam da oni traže vreme kako da se zavuiše taj proce – ocenio je Miletić.

- Treba se videti u kom stanju je taj narod dole. Beograd je svetska metropola u poređenju sa njim. Cela ta politička ekipa su u kriminalu i korupciji – naglašava Miletić.

Vuković isitče da Amerika veruje da, između ostalog, je njihov posao da reše i kosovsko pitanje, a da ukoliko do toga i dođe, oni će za to preuzeti sve zasluge.

- Amerikanci zaista veruju da je njihov cilj da u svetu donose mir i prosperitet. U tom smislu, ko bi trebalo da pobere lovorike za taj mir je jasno. Takse su jedna ista fabrikovana stvar, čije ukidanje treba da pripremi Srbiju za dalje popuštanje. Ekonomski dijalog je koncipiran kao preteča političkog – smatra Vuković.

Inače, predsednik Vučić boraviće u Vašingtonu na godišnjoj konferenciji Američko-jevrejskog komiteta za javne poslove - AIPACa - koja se održva početkom sledeće nedelje, a kako je najavio, očekuje da će tema Kosova biti dominantna.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Srbija

#Vašington

'