AKTUELNO

Deseti kontigent Vojske Srbije svečano je danas ispraćen u misiju Ujedinjenih nacija (UN) u Centralnoafričkoj Republici u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića.

U narednih šest meseci 72 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće angažovani u medicinskom zbrinjavanju snaga u operaciji MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici.

Ono po čemu se deseti kontingent izdvaja od prethodnih je to što će tokom celog angažovanja zadatke izvršavati kao samostalna i samoodrživa srpska bolnica.

Ministar Vulin je na svečanosti u kasarni ''Banjica 2'' istakao da Srbija deseti put šalje one koje voli i na koje je ponosna, a koji, kako je rekao, odlaze da ''ublaže patnju i bol tamo gde mogu i da donesu mir''.

Vulin je kazao da u misije UN Srbija ne šalje samo vrhunske profesionalce, već i dobre ljude koji, kako je primetio, razumeju ljudsku patnju i muku i to kako je očekivati pomoć ''od nekoga kome ne znaš ime, naciju ni jezik''.

''Ali kada daš pomoć, zapamtiće ti i ime i jezik i naciju'', naveo je Vulin i dodao da se zato srpska zastava tako visoko nosi i zato je toliko poštuju i cene.

Prema njegovim rečima, zadatak naših mirovnjaka je da ublaže bol, donesu mir, čuvaju, brane i sačuvaju vredno i čestito ime Srbije i njene vojske.

Vulin je naglasio da je malo zemalja koje mogu da se pohvale da su van svojih granica u stanju da oforme i prikažu čitavu samostalnu i samoodrživu jedinicu i dodao da su i Srbiji bile potrebne decenije da to ostvari.

''Ali, to govori o jednoj drugoj vojsci, o jednoj drugoj zemlji, to govori o vojsci koja se obnavlja i jača i zemlji koja je bolje mesto za život'', istakao je ministar.

Zamolio je članove misije da vode računa o sebi i čuvaju jedni druge, ali i da poštuju pravila i svoj mandat.

''Vratite nam se zdravi i dobri, obogaćeni iskustvima i pričama, koje ćete deliti svojoj deci, prijateljima i unucima'', poručio je Vulin i dodao da od toga nema ničega vrednijeg i važnijeg.

Ministar je tradicionalno predao zastavu Republike Srbije komandantu kontingenta, kapetanu bojnog broda Ljubiši Markoviću, koji je naglasio da će članovi misije sa ponosom i čašću nositi srpsku zastavu u Centralnoafričkoj Republici.

Marković je ocenio da će biti teško održati standarde koje su postavili pripadnici Vojske Srbije u prethodnih devet misija.

''Naš zadatak je da lečimo pripadnike UN koji su raspoređeni u Centraloafričkoj Republici. Potrudićemo se i siguran sam da ćemo uspeti da opravdamo ukazano poverenje i očekivanja'', rekao je Marković.

Komandant vojne bolnice potpukovnik Danilo Joković rekao je da je njihov zadatak da pruže kontinuiranu i adekvatnu medicinsku podršku pripadnicima misije UN u Centralnoafričkoj Republici.

''Zadatak ćemo izvršavati u donekle izmenjenim okolnostima u odnosu na naše prethodne misije, zato što ćemo prvi put biti samoodrživi, što znači da je kompletna logistička podrška i funkcionisanje bolnice i kontingenta u nadležnosti naše države'', objasnio je Joković.

Potpukovnik Emil Kirkov, koji će u misiji biti na dužnosti pomoćnika za podršku, istakao je da će to što će vojna bolnica prvi put biti samoodrživa dati ''novi kvalitet i novu sposobnost'' Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije trenutno učestvuju u devet multinacionalnih operacija UN i EU širom sveta, a na tim zadacima angažovana su 292 srpska mirovnjaka.

#Aleksandar Vulin

#Vojska Srbije

'