AKTUELNO

Prvi osnovni sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu tužbu Dragana Đilasa koju je podneo protiv grada Beograda i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, objavio je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Đilas je tužio Grad Beograd i Vesića jer on 10. januara 2019. godine na svojoj zvaničnoj fejsbuk prezentaciji objavio reagovanje u kome je Đilasa nazvao "najvećim lopovom u srpskoj politici, nesposobnim lopovom i bednikom".

Sud je presudom odbio kao neosnovan Đilasov tužbeni zahtev za naknadu štete povodom ovih navoda.

Takođe je odbio Đilasov zahtev da Vesića obaveže da ne sme više javno da ga naziva "lopovom, pljačkašem, bednikom, tajkunom, prevarantom i čovekom koji otima pare od naroda".

I ovaj Đilasov zahtev odbijen je kao neosnovan, objavio je zamenik gradonačelnika.Ovo je prvostepena presuda na koju Đ ilas ima pravo da uloži žalbu.

Vesić smatra da je ova presuda pokazala da je Đilas, kao javna ličnost, kao i ljudi na vlasti, dužan da trpi javnu kritiku.

Pored toga, dodaje Vesić, presuda je ukazala na Đilasovu nameru da stotinama besmislenih tužbi izvrši "zloupotrebu prava" pokušavajući da uspori pravni sistem i zaplaši svoje političke protivnike i zabrani im da ga kritikuju.

"Ovakvo ponašanje Dragana Đilasa već je prepoznato, u jednom drugom slučaju, pred Evropskim sudom za ljudska prava u kome se masovno podnošenje tužbi protiv političkih neistomišljenika tako što tužilac ima para da vodi sudske postupke smatra zloupotrebom prava i opstrukcijom demokratije. A upravo to Đilas radi. Podnošenjem velikog broja tužbi želi da ućutka političke protivnike", smatra zamenik gradonačelnika.

On je napomenuo da je sud razumeo Đilasove, kako kaže, opasne namere i odbio da bude "deo njegove igre uperene protiv pravosuđa i demokratije u Srbiji".

#Dragan Đilas

#Goran Vesić

#Tužba

'