AKTUELNO

Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, povodom izjave Aljbina Kurtija da će uvesti reciprocitet za ukidanje taksi kaže da nema pojma šta on pod tim misli, ali da on nikada nije krio da se zalaže za veliku Albaniju.

Čović ističe da Kurti kupuje vreme jer ima unutrašnje probleme i dodaje da je njegove izjave potrebno pažljivo čitati i analizirati.

- U njegovim izjavama i rečenicama se kriju kako zamke, tako i ideje. Ono što je opšte prepoznatljivo je da se radi o čoveku koji je dosta obučavan politički, nije loše školovan… Radi se o čoveku koji je ekstremista-anarhista – rekao je Čović u Novom jutru TV Pink.

Kako dodaje, Kurti nikada nije krio da je njegova ideja velika Albanija i dodaje da je on skoro izjavio da priznaje dve zastave, što di sada nije bio slučaj.

Foto: TV Pink Printscreen

- Priznaje dve zastave, od kojih je druga ova žuto-plava, nekakvog nezavisnog Kosova. Isto tako je u susretu sa Ramom dao izjavu, opet između redova, da on neće bežati od referenduma u smislu “svi Albanci u jednoj državi” – naglasio je Čović.

Prema njegovim rečima, velika Albanija je na svim teritorijama gde su Albanci većina, što znači da Srbija nije jedina koja treba da se zapita.

Povodom odluke SAD da otkažu glavne investicione projekte na Kosovu sve dok Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije Čović kaže da Amerika hoće da istraje u uklanjanju određenih prepreka koje ne dozvoljavaju da dođe do nastavka nekog dijaloga između Beograda i Prištine.

Čović je izjavio da je Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine, kada je bio u Beogradu, pokazao kakav je njegov politički profil.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je potpuno jasno, on je nešto između Holbruka i Štajnera, to su buldožer ljudi. Grenel je dobio zadatak od predsednika Trampa i krenuo je napred da otklanja sve prepreke na tom putu. Mislim da se oni tu neće igrati – smatra Čović.

Komentarišući to što je košarkašima Sloge onemogućen ulazak na KiM Čović kaže da se time šalju opasne poruke kojima se diskredituju napori i Trampa i Grenela.

- Onda u javnosti imate zbunjenost o čemu se ovde zapravo radi. Treba da se otvori i železnička linija, znači napori Amerikanaca su direktni i po prvi put oni daju jasnu poruku… Po prvi put ide varijanta “ako-onda” – istakao je Čović.

Kako podseća, budžet Kosova i Metohije se 70 do 80 odsto puni od stranih donacija, što od EU, što od Amerike.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Aljbin Kurti

#Kosovo i Metohija

#Nebojša Čović

'