AKTUELNO

Predstavnici Republike Srpske obustaviće rad u odlučivanju u zajedničkim institucijama, dok ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu, najavila je predsednica Željka Cvijanović.

Predstavnici Srpske obustavljaju učešće u odlučivanju na nivou BiH dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti stranih sudija u ovom sudu, a biće zatraženo i održavanje hitne sednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovo je jedna od najvećih institucionalnih kriza u proteklih nekoliko godina, ocenjuje Milan Babović, zamenik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti. 

- Odluka vlasti u Republici Srpskoj potpuno je razumljiva i, iako manir našeg naroda nije da se okupe oko jednog stava, pokazali smo da je i to moguće – kaže Babović. Ustavni sud BiH, kako ocenjuje, sistemom majorizacije i forsiranja bošnjačke strane nameće rešenja koja su u direktnoj suprotnosti sa Dejtonom.

- Sva ta lavina počela je od odluke Ustavnog suda da je zakon o poljoprivrednom zemljištu RS neustavan, odnosno Ustavni sud je mimo kanona Dejtonskog sporazuma počeo da zadire u imovinska pitanja, što je u suštini entitetski delokrug. Dakle, ovim aktom Ustavnog suda remeti se ravnoteža o teritorijalnoj podeli BiH – kaže Babović. 

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže i da ovo nije prva odluka Ustavnog suda koja je direktno suprotstavljena interesima RS.

- Setimo se čuvene odluke o neustavnosti Dana Republike Srpske, o neustavnosti grba i zastave RS. Dakle, najnovija odluka je samo kontinuitet onih koje idu na štetu našim sunarodnicima preko Drine – ocenjuje Babović. 

Bosna i Hercegovina kao država ne funkcioniše i tome je dokaz upravo odluka predstavnika RS, ocenjuje Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku. Dodaje da su neophodne velike promene kako bi građani mogli da žive u funkcionalnijoj državi. 

- Od Dejtonskog sporazuma, koji je bio neophodan kako bi se zaustavio rat, nije se uradilo ništa za poboljšanje standarda, dovođenja institucija u red, i slično. Danas je BiH više protektorat međunarodne zajednice, njihovih organizacija i predstavnika, a za nas je važan status RS i to kako naš narod u ovoj državi živi – kaže Zubenica. Dodaje da naš narod nije dužan da trpi disfunkcionalnu državu, te je neophodno napraviti korake kako bi se išlo ka vrsti konfederacije. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Videli smo da deo te države, odnosno da jedan entitet, ne želi unitarizaciju što žele političke elite u Sarajevu. Kao jedino rešenje vidim, s jedne strane očuvanje Dejtona i ne dozvoljavanje da se te nadležnosti prenesu na centralni nivo, a s druge strane, da Republika Srpska ima veću autonomiju i da se sama pita za svoju sudbinu u okviru BiH - ocenjuje Zubenica.

#Milan Babović

#Mišel Zubenica

#Novo jutro

'