AKTUELNO

Uloga Grenela i američke administracije je ključna, jer je ta administracija i dovela do ovakvih rezultata izbora, tako da verujem da će takse na robu iz centralne Srbije uskoro biti ukinute, rekao je Demo Beriša predsednik Matice Albanaca u Srbiji.

“Često imamo priliku da vidimo da je ono što kaže Kurti suprotno od njegovih želja i onoga što će uraditi. Takse će sigurno biti ukinute, jer je onaj koji je izmislio te takse rekao da se one moraju ukinuti. One će se ukinuti najverovatnije u narednih 10, 15 dana, iz prostog razloga zato što Kosovo danas nema završen budžet i prvi zadatak ove Vlade je da se završi budžet Kosova, jer 1. marta sva administracija koja funkcioniše na Kosovu neće primiti tu naknadu”, rekao je Beriša.

Kako kaže, Kurti stalno menja svoje izjave po pitanju vremena za rešavanje tog pitanja.

“Trenutno je Kurti došao u nezgodnu poziciju. Sve ono što je on nekada prezentovao, sada govori opozicija, zapravo ratno krilo koje je u opoziciji, stalno mu šalje poruke da ne sme da ukine takse, a poslednja poruka koju je Grenel sinoć ostavio na tviteru, jeste poruka da će ako treba  dođi ponovo u Prištinu da im objasni da se takse moraju ukinuti”, rekao je Beriša.

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, rekao je da je pritisak veliki, ali i da se može primetiti velika panika u rukovodstvu Albanaca.

Foto: TV Pink Printscreen

“Sada imamo novu situaciju i pokazalo se da Tramp ima sve veću podršku među amerikancima, i može se vidi panika u njihovim redovima i retorika u njihovim redovima. Ne verujem previse ni Kurtiju, niti Tačiju, dok u iskrene Grenelove namere verujem”, rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, problem je što i da sa njima nešto dogovorimo, ne možemo, kako kaže, da se pouzdamo u implementaciju.

“Mi ćemo to ispratiti, mi tražimo ekonomski razvoj, mi želimo da zajednički radimo na razvoju regiona”, rekao je Miletić.

Foto: TV Pink Printscreen

Istoričar Saša Adamović, rekao je da je ambasador Grelen, koji je Trampov lojalista, zapravo čovek koji želi da vodi glavnu reč u postupku dijaloga između Beograd i Prištine.

Beriša je rekao da svi koji imaju dobre želje oko rešavanja ovog pitanja, ali da je jedini koji je pokazao da ima prave uzde u svojim rukama zapravo Grenel.

“On je svojim aktivnim učešćem pokazao da može da utiče na tu politiku”, rekao je Beriša.

Kako kaže, on je javno rekao da se takse na Kosovu moraju ukinuti, i dodaje da već vidimo neke promene kod zvaničnika na KiM.

#Dejan Miletić

#Demo Beriša

#Saša Adamović

'