AKTUELNO

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, rekao je za Pink da su takse na robu iz centralne Srbije koje je takozvano Kosovo uvelo zaustavile dijalog Prištine i Beograda ali i realizaciju brojnih regionalnih inicijativa.

- Takse nisu zaustavlie samo dijalog, već i sve regionalne inicijative. Od silnih najava regionalne saradnje, mi imamo samo sporazum o romingu koji funkcioniše. Sve ostalo je zakočeno zbog taksi koje je Priština uvela prema centralnoj Srbiji i Bosni i Hercegovini - kaže ministar Ljajić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako on tvrdi ove takse jesu prepreka za nastavak ozbiljnog političkog dijaloga Beograda i Prištine kojim bi se našlo rešenje za sva sporna pitanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da će pritisak da one budu ukinute sasvim sigurno rasti. Dve su opcije tu - ili će biti ukinute ili biti zamenjenje nečim istim što će se drugačije zvati. Meni ova najava reciprociteta govori u prilog tome, jer Kurti može da kaže da će ukinuti takse ali da će zadržati reciprocitet - ukazao je Ljajić.

Ministar Ljajić je ocenio da bi stanje trebalo da se vrati na stanje pre uvođenja spornih taksi, jer bi onda moglo da se razgovara o svim spoljnim temama pa i o međusobnoj trgovini.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tada kada su uvedene takse donete su i druge odluke da na proizvodima bude obavezna zastava zemlje iz koje je taj proizvod, da te zastave budu istaknute na rafovima. Sve to bi uticalo na razvoj dijaloga čak i da takse ostanu - zaključio je Ljajić.

#Novo jutro

#Rasim Ljajić

'