AKTUELNO

Kolegijum komesara EU usvojio je juče novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU, rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Varheji je rekao da bi zemlje članice EU trebalo da odobre novu metodologiju pre Samita EU Zapadni Balkan u Zagrebu, u maju, parlalelno sa pokretanjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Nova metodologija se neće primenjivati na Srbiju i Crnu Goru, ali je ostavljena mogućnost da i te dve države, ukoliko žele, budu obuhvaćene novim pristupkom, navode u Komisiji.

Zemlje članice EU nakon predstavljanja dokumenta kreću u debatu oko osvajanja nove metodologije koja bi trebalo da obezbedi novu dininamiku i efikasnost politike proširenja EU.

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku rekla je za Novo jutro TV Pink da nova metodologija predstavlja zapravo kompromis između Francuske i Nemačke i da ova metodolgija zapravo prestavlja kombinaciju dva predloga – Francuskog (četiri princima i sedam koraka) i predlog devet zemalja članica koje su takođe predložile proces ubrzane integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je objasnila, ona veruje da je kompromis već postignut i da, kaže, neće biti problema na Savetu prilikom usvajanju ove metodologije.

- Prva stvar koju sam primetila je da proces postaje sve više poltički, manje tehnički. Zemlje članice uzimaju sve veću ulogu u svemu, više se pitaju nego do sada. Poslata je jaka poruka budućom članicama. Međutim, uvek se “đavo krije u detaljima”, pa kada pročitete sve vidite da proces može da nazaduje, da se obustvi ali to nije nešto revolucionarno –  rekla je Grubješić.

Kako je objasnila, po novoj metodologiji neke stvari mogu da izgledaju da ima ubrzanja.

- Može da se ispregovara više poglavlja odjednom, ne mora jedno po jedno, i da se dobiju pristupi sredstivma EU – dodaje ona.

Miroslavu Stojanoviću, nekadašnjim dopisniku"Politike", nova metodologija liči na tamni vilajet  - “kajaćeš se ako učiniš, kajaćeš se ako ne učiniš”, ali i naglašava da je važno da se sagledaju detalji.

- Suština je ista i ne olakšava pristup EU. Svaka članica od 27 ima pravo da bude kao neka vrsta inspecija, može da odlazi u zemljama koji su kandidati i da izveštava o detaljima, a to može da otežava proces – smatra Stojanović.

Ljubinka Milinčić, glavna urednica sprske redakcije "Sputnik", ocenjuje da je glavni ključ na atraktivnosti EU na kojoj se, po njenoj oceni, insistira.

- Podstaknuti izlaskom Velike Britanije iz EU, morali su makar naizgled da ponude nešto više ida pruže nadu da će neke stvari da idu brže. Sistem i metodologija deluju privlačnije, ali treba detaljnije analzirati. Da sam pregovarač ne bih znala zašta da se odlučim – smatra Milinčić.

#EU

#Srbija

'