AKTUELNO

On će tu funkciju obavljati od 1. juna do 30. novembra 2019.

U Briselu se danas nastavlja samit lidera EU na kojem se razmatra situacija sa migrantima, ekonomska pitanja, zajednička spoljna i odbrambena politika i situacija na Zapadnom Balkanu.

Prvog dana samita Donald Tusk ponovo je izabran za predsedvajućeg Evropskim savetom, uprkos protivljenju njegove rodne Poljske.

Tusk će tu funkciju obavljati od 1. juna do 30. novembra 2019. Čelnici EU zatim su održali radnu večeru na kojoj su poručili da Zapadni Balkan ima nepodeljnu evropsku perspektivu.

- Mi ne odstupamo od Balkana već mu se približavamo - poručio je Junker tokom sastanka lidera EU u Briselu na kome se, između ostalog, razgovara o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je rekao da je Evropska unija bila svetionik mnogim zemljama u prošlosti i da to mora da nastavi da bude za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Istovremeno je upozorio da "u nekim od tih zemalja postoje alarmantni znaci da su stabilnost i demokratski proces podriveni".

Jednoglasan zaključak je da se EU mora više anagažovati u regionu.

Drugi dan samita premijera i predsednika 27 članica EU ( bez prisustva premijerke Velike Britanije) biće posvećen priprema za obležavanje 60. godišnjice osnivanja EU.

#Donald Tusk

#EU

#Evropa

'