AKTUELNO

Posle gotovo četiri i po meseca od održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, lideri vodećih albanskih partija Pokreta Samoopredeljenje i DSK, Aljbin Kurti i Isa Mustafa, potpisali su koalicioni sporazum, a urednik portala "Kosovo online" Miloš Garić smatra da to definitivno ne ide u prilog optimizmu za dalje razgovore.

- Može da se desi da bude većih problema nego što je bilo u vreme prethodne "ekipe“ koja je bila na vlasti u Prištini - kaže Garić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da pustimo da stvari pokažu šta će da se desi. Danas se ta vlada bira, najverovatnije je da će je izglasati, imaće taj neophodni broj poslanika i treba onda da ostavimo da vidimo šta će biti odluke te vlade koja bude formirana – rekao je on.

Bivši šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović podsetio je da su se oni "natezali" četiri meseca da formiraju tzv. vladu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nije sve gotovo, po nekim informacijama koje imam. Osmani je rekla da njenih 3-5 poslanika neće dati podršku vladi, ako joj se ne obezbedi potpredsedničko mesto u vladi i kontrola u Ministarstvu unutrašnjih poslova - kaže Čović.

- Sporazum koji su potpisali Mustafa i Kurti je ekser u sanduk koji su bacili u raku. Sporazum koji obavezuje obe strane da nema primene sporazuma, da nema ukidanja taksi. Oni takse ne treba da ukinu zbog nas, već zbog sebe - smatra Čović i podseća da dijalog nije prekinut zbog naših aktivnosti, već zbog taksi.

Kako kaže, na sve to, kada se pogleda politički profil Kurtija koji važi za anarhistu koji je dugo pripreman i koji ne krije da je njegov projekat Velika Albanija, ne vidi tu "svetle dane".

#Miloš Garić

#Nebojša Čović

#Novo jutro

#Sporazum

'