AKTUELNO

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister poručio je danas da je važno da Srbija nastavi istim putem tokom 2016. godine dodajući da će Evropski parlament podržati Srbiju na otvaranju ostalih poglavlja.

Mekalister, koji se sastao sa članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije, čestitao je na otvaranju poglavlja 32 i 35 što je ocenio kao uspeh i za Vladu i za Skupštinu Srbije.

U saopštenju parlamenta se navodi da je Mekalister, govoreći o Nacrtu rezolucije o izveštaju o napretku Srbije za 2015. godinu, rekao da očekuje da će Rezolucija biti usvojena u istom opštem pozitivnom tonu i na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u februaru.

Kada je reč o amandmanima na Nacrt rezolucije, Mekalister je istakao da je njegov posao da radi na što većem broju kompromisa i da će oni biti ostvarivi, ukazavši posebno na značaj sprovođenja ekonomskih reformi, ali i u drugim oblastima značajnim za poboljšanje života građana.

Mekalister je naročito pohvalio postupanje Srbije u aktuelnij migrantskoj krizi, kao i tokom pregovora sa Prištinom, ocenjujući da je taj dijalog doprineo otvaranju poglavlja 35.

Predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić zahvalio je Mekalisteru na veoma pozitivnim ocenama u Nacrtu rezolucije povodom izveštaja o napretku Srbije za 2015, a zahvalio je Evropskom parlamentu na podršci koju pruža Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

U saopštenju je navedeno da su Skupština Srbije i Odbor u potpunosti spremni za otpočinjanje pregovarnja po poglavljima.

Senić je istakao i da je Odbor za evropske integracije, takođe, veoma angažovan na polju regionalne saradnje, članovi Odbora su tokom 2015. godine održali više bilateralnih sastanaka sa članovima odgovarajućih odbora parlamenata u regionu, a u planu za 2016. godinu je nastavak takve prakse.

Ono na čemu je potrebno dalje raditi su pitanja slobode medije, nadzorne uloge skupštine i finansiranja političkih aktivnosti, ocenio je Senić, primetivši da njegova politička organizacija nije zadovoljna stanjem u medijima, a da je njegov lični utisak da je stanje u medijima mnogo lošije nego predhodnih godina.

Kako je navedeno, Senić je dodao je da je u razgovoru sa šefom misije EU u Srbiji Majklom Davenportom pohvalio Izveštaj o napretku Srbije, upravo zato što se u njemu ove godine više govorilo o stanju u medijima i slobodi izražavanja.

Poslanica DS Nataša Vučković izrazila je zadovoljstvo zbog otvaranja dva poglavlja pregovaračkog procesa, ocenjujući da je to rezultat demokratskih procesa koji se sprovode u poslednjih 15 godina.

Ona je istakla da je važno, pored ekonomskih reformi ne zaboraviti i demokrastke reforme i dodala da je potrebno obratiti pažnju na rad parlamenta posebno u delu koji se tiče donošenja zakona po hitnom postupku.

Poslanik SDPS Ivan Bauer se interesovao kakve su procene Mekalistera o prirodi amandmana na Nacrt Rezolucije, kao i da li očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena do marta 2016. godine, dok je poslanik SNS Vladimir Orlić istakao da će Srbija nastaviti da radi na ispunjavanju svojih obaveza kada je u pitanju proces evrointegracija.

Orlić je kao predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje upoznao Mekalistera sa procedurom donošenja zakona po hitnom postupku, navodeći da se rasprava o predlozima zakona po hitnoj proceduri ne razlikuju od redovne procedure, već je reč samo o vremenu koje prođe od trenutka kada jedan predlog stigne u parlament do stavljanja na dnevni red plenarne sednice.

On je ocenio da je mediji u Srbiji slobodno rade svoj posao, ističući da su naslovne strane mnogih novine više nego kritične u odnosu na vladu.

Poslanik SNS Dragan Šormaz složio se sa Orlićem da su mediji u Srbiji slobodni i istakao da su evropske institucije pohvalile medijsku strategiju, kao i Zakon o medijima.

Poslanica SVM Elvira Kovač je tokom razgovora ukazala na značaj postojanja plana rada skupštine, kao i na usvajanje zakona u redovnoj proceduri, dok je poslanica DS Gordana Čomić ocenila da je skupština zajednička odgovornost i vladajuće koalicije i opozicionih partija i ukazala na važnost sprovođenja njene nadzorne uloge.

Poslanica naprednjaka Vesna Marković je izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, posebno, kako je dodala, zbog činjenice da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan još 2008. godine.

'