AKTUELNO

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je gostujući u Novom jutru TV Pink da Srbija danas može više i čini više za Srbe koji žive u regionu, što pokazuje i današnja poseta predsednika Aleksandra Vučića Mrkonjić Gradu i Drvaru.

On je naveo da je predsednik u septembru prošle godine bio u poseti zapadno-krajiškim opštinama u BiH i istakao da je problem opstanka Srba privreda koja je devastirana i to što ne radi ni jedan proizvodni pogon.

Otvaranje pogona vranjske fabrike "Jumko" u Drvaru uliva novu nadu za sve koji žive u tom kraju.

- Ideja je bila da se otvori pogon koji će zaposliti žensku radnu snagu, žene koje mogu da budu majku, koje će podizati svoju decu, zarađivati platu i imati izvesniju budućnost - rekao je Selaković.

Selaković takođe kaže da je nezaposlenost u Srbiji ispod deset odsto, da je prosečna plata prešla 500 evra i da je sada po prvi put veća nego u BiH.Kako prosečna plata u Srbiji bude rasla, a nezaposlenost se smanjivala, objašnjava, Srbiji će biti potrebna nova radna snaga, te da će veliki broj Srba iz RS i BiH dolaziti da radi.

- Zato je važno da se Srbija pojavi kao podrška i kao investitor u onim krajevima gde živi naš narod i da im kroz tu podršku pomognemo da ostanu da žive tamo gde su živeli vekovima - rekao je Selaković.

Kaže da Srbija danas može više i čini više za Srbe koji žive u regionu - Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i dodaje da predsednik Srbije posebno je zabrinut zbog situacije u Crnoj Gori naročito u segmentu gde se pominje takozvana pravoslavna crkvi u Crnoj Gori koja nije Srpska prvoslavna crkva.

Foto: TV Pink Printscreen

- To jeste veliki i ozbiljan razlog za našu zabrinutost.  Istorijsko iskustvo nas uči da tamo gde nije bilo SPC i gde nije opstala SPC, tamo nije opstao sropski narod - rekao je Selaković.

Podseća da prema poslednjem popisu stanovništva u Crnj Gori živi 29 odsto Srba i da je ustavna obaveza Srbije, kao država matice, da vodi računa o svim Srbima ma gde oni živeli.

#Aleksandar Vučić

#Nikola Selaković

'