AKTUELNO

Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine, rekao je za Pink da Kongres srpsko-američkog prijateljstva šalje poruke prijateljstva i utiče na poboljšanje budućeg strateškog prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

- Od kada je gospodin Vučić postao premijer, pa posle toga i predsednik počinje uspon, odnosno kvantni skok u odnosima na političkom, a pogotovo na ekonomkskom planu. Oko 25.000 naših građana zaposleno je u američkim kompanijama, a u prethodnih 10 godina one su u našu zemlju uložile preko četiri milijarde dolara - kaže Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

On je objasnio kako su dobri odnosi predsednika Aleksandra Vučića sa predstavnicima Trampove administracije povoljno uticali na razvoj međusobnih odnosa Srbije i SAD, ali i celog našeg regiona.

- To govori o tome koliko posvećenost i rad na polju saradnje između dve zemlje može da da rezultata. Ono što je glavni rezultat rada predsednika Vučića je da Trampova administracija prepoznaje interese Srbije, pogotovo legitimne interese naše zemlje na Kosovu i Metohiji, uvažava stav Srbije i prepoznaje nas kao pouzdanog partnera - rekao je on i dodao kako je cilj Srbije da bude najpouzdaniji partner SAD u ovom delu Evrope.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on objansio u interesu je da što više američkih kompanija ulaže u Srbiju jer će to svima u svetu pokazati da je Srbija politički i ekonomski lider regiona.

Aleksandar Apostolovski, novinar dnevnog lista "Politika", pohvalio je rad američkog ambasadora u Srbiji Entonija Godfrija rekavši kako se on trudi da unapredi i poboljša odnose SAD i Srbije.

- Meni je drago zbog toga. Entoni Godfri spada u 20 najmoćnijih ambasadora iz SAD, a treba spomenuti i da je on bio zamenik ambasadora SAD u Rusiji - rekao je Apostolovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima Entoni Godfri je postavljen za ambasadora SAD u Srbiji nakon što se saznalo da će novi amasador Rusije u Srbiji biti Aleksandar Bocan-Harčenko, koji se nalazi u vrhi top liste ruskih ambasadora u svetu.

- Slanje jednog igrača u Srbiju poput Entonija Godfrija pokazuje da su SAD izuzetno zainteresovane za poboljšanje odnosa sa Srbijom, i ne vidim da može doći do nekog pogoršanja odnosa - naveo je Apostolovski.

On se osvrnuo i na postavljanje ličnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa Ričarda Grenela na mesto specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja između Beograda i Prištine, rekavši da to pokazuje da je i Bela kuća zainteresovana za rešenje ovog problema.

#ALEKSANDAR APOSTOLOVSKI

#Novo jutro

#Vladimir Marinković

'