AKTUELNO

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da Priština neće odustati od procedure izemene zakona o transformaciji vojske, uprkos protivljenju međunarodne zajednice, NATO i Beogrda.

On je dodao da o tome, kako je rekao, nikada neće pregovarati sa Beogradom. Tači je za Radio Slobodnu Evropu rekao da Bezbednosne snage Kosova ne predstavljaju rizik po Balkan, već da Balkanu preti opasnost od "ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova i ruskih manevara u Srbiji".

Tači tvrdi i da je Nacrt zakona, koji je prosledio predsedniku i predsedništvu Skupštine Kosova u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonima koji su, kako je rekao, pisani i usvojeni u dogovoru sa međunarodnom zajednicom.

- Ja sam i danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a kome sam jasno naglasio vrednosti, okvir i buduću viziju Bezbedonosnih snaga za transformaciju iz jedne civilne u oružane snage za Republiku Kosova - rekao je Tači.

Zahvalio je NATO-u što se jasno izjasnio da su institucije Kosova one koje odlučuju o budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova.

Na konstataciju da su NATO i SAD najavili preispitivanje svojih daljih angažmana, u slučaju da dođe do ovih zakonskih promena i na pitanje da li je to rizik za Kosovo, Tači kaže da je ovaj proces u potpunosti transparentan, te da se on sastao sa svim međunarodnim predstavnicima, a sa nekima je, kaže, razgovarao i telefonom.

- Balkan nije pod rizikom od uloge i funkcije Bezbednosnih snaga koje su u potpunosti u skladu sa evroatlanskim okvirom i njihovim vrednostima. Zapadni Balkan je u opasnosti od ruskih vojnih baza u Srbiji, od ruskih MIG-ova u Srbiji, i ruskih vojnih manevara u Srbiji - naveo je Tači.

Odgovarajući na itanje da li će transformacija Bezbednosnih snaga u oružane moći da se desi bez podrške NATO-a, rekao da veruje da će ovaj proces biti u potpunosti uspešan.

- Vlada već danas ima nacrt zakona i ne bi trebalo da gubi vreme da izda svoje mišljenje na taj nacrt. Potom je sve u rukama predstavnika naroda Kosova, poslanika Skupštine Republike Kosova - kazao je Tači.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, preneo je kosovskim rukovodiocima "ozbiljnu zabrinutost" NATO saveznika o poslednjim predlozima kosovskih vlasti, saopšteno je u NATO-u. I ambasada SAD u Prištini je izrazila zabrinutost zbog najave Kosova o promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova bez ustavnih amandmana.

I Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog najavljene kosovske namere da bez ustavnog amandmana promene mandat Kosovskim bezbednosnim snagama, saopšteno je ranije danas iz američke ambasade na Kosovu.

Predstavnici Srba na Kosovu najavili su da će upotrebiti sve pravne i političke mehanizme da bi se suprodstavili ideji o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, izjavio je danas predsednik Srpske liste Slavko Simić. Simić je u izjavi za Tanjug naveo da predstavnici Srpske liste imaju političke, institucionalne i pravne mehanizme na raspolaganju i da će ih upotrebiti kako bi se suprostavili nameri da se mimo zakona formira kosovska vojska.

#Hašim Tači

#Kosovo

#NATO

#Priština

'