AKTUELNO

Za učešće na tradicionalnom molitvenom doručku, koji 6. februara organizuje američki predsednik Donald Tramp, pozive su ove godine dobili šef diplomatije Ivica Dačić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović, potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, kao i prvi čovek Srpskog pokreta obnove i njegova supruga, Vuk i Danica Drašković.

Lista zvanica iz Srbije ista je kao i prošle godine, a u Vašington će putovati samo Marinković i bračni par Drašković, koji su godinama redovni gosti na ovom događaju.

- Pitali su me da dođem na molitveni doručak, ali neću ići, jer ne mogu zbog obaveza - rekao nam je ministar Dačić.

Kofere neće pakovati ni Popović, rečeno nam je u njegovom kabinetu.

Potpredsedniku parlamenta i poslaniku SDPS Vladimiru Marinkoviću ovo će biti osmo učešće na molitvenom doručku. On za "Novosti" kaže da će se u Americi videti i sa desetak kongresmena i senatora, a biće i gost na večeri koju zajednički organizuju republikanac Majk Li i demokrata Majkl Dojl:

- U Americi su veoma važni takozvani neformalni susreti i bočni kontakti, i to je, pogotovo kada ste mala zemlja, odlična prilika da se uspostave temelji za promovisanje naših interesa. Klima u Vašingtonu se promenila, sada postoji mnogo veća volja sa njihove strane da nas saslušaju, da razmotre i pozicije Srbije.

TRADICIJA STARA SEDAM DECENIJA

Nacionalni molitveni doručak u SAD ustanovljen je 1953. i uvek se organizuje prvog četvrtka u februaru. Ova manifestacija traje nekoliko dana, a glavni događaj je skup čiji je domaćin američki predsednik i na kome se on obraća zvanicama. Molitveni doručak okuplja predstavnike Kongresa i Senata SAD, uticajne ljude američke politike i biznisa, ali i političare i javne ličnosti iz čitavog sveta.

#Amerika

#Molitveni doručak

'