AKTUELNO

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović potvrdio je večeras da je poslanička grupa SNS podnela Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika sa ciljem da se izborni cenzus snizi sa dosadašnjih pet odsto na tri.

"Suština predloga je da se cenzus snizi sa pet na tri odsto. To je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a mi smo tu ideju implementirali u taj predlog zakona. Suština je da se sa politika sa ulice vrati u parlament, da se čuju različta vidjenja o spoljnoj politici, Kosovu... Na ovaj način se povećava reprezentativnost parlamenta", kazao je Martinović.

On je istakao da, ako predlozi budu usvojeni, više neće moći da se zloupotrebljavaju nacionalne manjine "jer će odluku o tome da li je neka stranka - stranka nacionalnih manjina donositi Republička izborna komisija (RIK) tako da neće biti lažnih Vlaha, lažnih Bugara i lažnih Roma".

Kazao je da neće biti cenzusa za stranke manjina i dodao da se snižavanje cenzusa odnosi na republičke, lokalne i pokrajinske izbore.

U obrazloženju je navedeno da će izmena cenzusa obezbediti da se "izborna volja gradjana adekvatnije preslika na saziv Narodne skupštine" i da će omogućiti da "izborna volja gradjana koja nije preovladjujuća bude politički artikulisana i na odgovarajući način zastupljena u Narodnoj skupštini".

Time se, navodi se u obrazloženju SNS, povećava stepen demokratičnosti samog izbornog procesa, ali i rada parlamenta.

Komentarišući izjavu predsednice Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije Tanje Fajon da je zabrinuta zbog najave sniženja cenzusa, Maritnović je ocenio da ta izjava "nije poštena" jer je, kako je dodao, SNS prihvatila sve ideje koje je Fajon i deo opozicije predlagao na sastancima na FPN i kasnijim sesijama u Skupštini Srbije.

Govoreći o stavu Udruženja "Jedan od pet miliona" da će izaći na predstojeće izbore ukoliko Nova stranka i Stranka moderne Srbije ne proglase bojkot izbora za sedam dana, Martinović je rekao to znači da nije sigurno da će predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas ostati pri bojkotu izbora.

"Zar mislite da ta deca i studenti, koji su navodno vodje pokreta, govore u svoje ime, a ne u ime Dragana Đilasa", upitao je on.

#Aleksandar Martinović

'