AKTUELNO

Albanski premijer Edi Rama podneo je Osnovnom sudu u Prištini tužbu protiv odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog kleveta o navodnoj razmeni teritorija.

Rama u tužbi na više od 30 strana, kako je sinoć prenela Gazeta Ekspres, zahteva obeštećenje, ističući da su mu povređeni čast, ugled i dostojanstvo zbog javnih istupa i kleveta kosovskog premijera, prenosi Kosovo onlajn.

U tužbi se ističe da je Haradinaj u nekoliko emisija emitovanih u oktobru prošle godine govorio o razmeni teritorija između Beograda i Prištine, optužujući Ramu da je sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vucićem pokrenuo ideju o razmeni teritorija.

Prema tužbi, "kosovski premijer je autor i lice koji je javno širilo optužbe o konkretnim činjenicama koje su u više navrata i direktno i indirektno u javnosti stvorile lažnu sliku da je predsednik Vlade Republike Albanije u službi ideje na štetu interesa albanske nacije uopšte i Kosova".

Citiran je veliki broj izjava koje je Haradinaj više puta dao, u kojima je apostrofirao albanskog premijera Edija Ramu. Među izjavama je i ona u kojoj se Haradinaj, kako se navodi u tužbi, poziva i na neke koruptivne afere u cilju sprovođenja ideje o razmeni teritorija.

U tužbi se navodi da je Haradinaj zadržao taj stav uprkos činjenici, kako se navodi, da Rama nikada nije razgovarao o takvim temama.

U tužbi Rama nije naveo iznos štete za koju tvrdi da mu je naneta. Ali u tužbi je tražio da Haradinaj, uz nadoknadu štete, bude prisiljen da opovrgne izjave koje su, kako navodi u tužbi, klevetničke.

Haradinaj je više puta optužio Tačija, Vučića i Ramu da su "pokrenuli ideju" i "radili na realizaciji" razmene teritorija između Beograda i Prištine.

#Edi Rama

#Ramuš Haradinaj

#Tužba

'