AKTUELNO

Smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto demokratska je mera kojom parlament postaje reprezentativniji, rekao je predsednik Srbije novinarima nakon otvaranja novog pogona kompanije "Knott Autoflex Yug" u Bečeju. On je dodao da cenzus ne sme da se povećava kao onda kada je to uradio Đilas da bi uništio LDP.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju novog pogona fabrike "Knott Autoflex Yug" u Bečeju, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.

Na samom početku, Vučić je ponovio da je srećan što se danas u Bečeju otvara pogon za toplo cinkovanje i zahvalio se Nemačkoj i Mađarskoj na podršci.

- Ovo je velika stvar za lokalnu samoupravu i novih 64 zaposlenih. Ovo je novi život za Bečej - kazao je Vučić i dodao da je ponosan na veliki broj mladih koje je u Bečeju upoznao.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Odgovarajući na pitanja novinara o razgovoru sa Borelom, Vučić je rekao da su razgovarali o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na odnos Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da očekuje posetu Borela krajem ovog meseca i dodao da je Srbija uvek za dijalog kada se ukinu takse.

Govoreći o cenzusu Vučić kaže da neće biti stepenastog cenzusa.

- Mi treba da vodimo računa da ne ugrozimo položaj manjinskih grupa - naveo je Vučić.

Govoreći o tome da je Sergej Trifunović imao narkotike u organizmu nakon udesa Vučić kaže da ne sumnja u to, ako je VMA potvrdio.

Povodom razgovora predsednika Hrvatske i predsednika Turske i revizije Dejtonskog sporazuma Vučić kaže da je pozicija Srbije da nema dogovora bez prihvatanja stava srpskog naroda, jednog od tri konstitutivna naroda u BiH.

- Svi mogu da razgovaraju sa svima, ali da se menja suština Dejtonskog sporazuma ne može bez saglasnosti sva tri naroda. Što se tiče Srbije, mnogo teško će nas ubediti u promene Dejtonskog sporazuma - naveo je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Odgovarajući na pitanja novinara o izjavi Nikole Sandulovića, saradnika Marinike Tepić, Vučić kaže da to koliki je značaj Vilijama Vokera govori njegovo društvo.

- Ako vam je društvo Sandulović, poznati narko diler, jedan... da ne kažem šta. Ako je to njihova snaga, čestitam Vokeru, ako je istinoljubivost, Sandulović je jedan od najvećih lažova - naveo je Vučić.

Govoreći o slučaju Filipa Koraća, Vučić je upitao kako je moguće da svi u državi znaju ko organizuje ubistva, a da nikada nema dovoljno dokaza.

Vučić kaže da je uvek potrebno okriviti one koji će da se bore za svoj narod i dodaje da će on istrajavati u svojim pitanjima.

- Istrajavaću na svemu i lažima u slučaju Jovanjica! Ja ću ih pitati kako je taj fini gospodin Filip Korać, taj koji truje decu po Srbiji i ubija ljude - upitao je Vučić i dodao da ima hrabrosti da najgorima ne dozvoli da vladaju Srbijom.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao i da je donet investicioni plan u kojem će se raditi na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u celoj Srbiji.

- Radimo da svaki čovek ima čistu vodu, i u Zrenjaninu i u Jagodini. Da svi ljudi mogu da osete blagodati boljeg standarada - rekao je Vučić i dodao da ako je bilo ko pogazio zakon nema problema i ići će iza rešetaka.

- Ne želim da nijedno dete nema čistu vodu jer je neko bio bahat - kaže predsednik.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara o cenzusu, rekao da je to demokratska mera kojom će biti reprezentativniji parlament.

Foto: TV Pink Printscreen

- To jedino pogađa najveću političku partiju. Sve partije koje su u parlametnu izrazile su saglasnost sa tim. Ti koji neće da izlaze na izbore su protiv svega, auto-puteva, fabrika, protiv svega što uradimo - naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je jedino pravo koje je ugroženo to da deo opozicije neće moći da kaže da je 60 odsto parlamenta SNS.

- Ja hoću da se ponosimo razlikama, da vratimo život u parlament. Nekima je bolje o sebi da brinu, jer Srbija brže napreduje od tih koji bi da nam sole pamet - naveo je Vučić i dodao da cenzus ne sme da se povećava kao onda što je radio Đilas da bi uništio LDP.

To su radili mesec dana pred izbore, a mi hoćemo da olakšamo našim protivnicima. Šta hoćete od nas? Da uzimamo kokain i udaramo u autobuse? Pa neću, nisam ni cigaretu zapalio.

Povodom optužbi da je kriv za maglu i smog u Srbiji, Vučić kaže da se pitao da li će neko da se seti da je ministar za to živ i da li radi nešto.

- Prvo sam pozvao Anu Brnabić i pitao da li je živ ministar nadležan za životnu sredinu? Ajde da se javi da kaže nešto. Što se tiče nas, Vlada će da uradi šta treba. To su nam postale najveće brige kada smo veće rešili. Vazduh je lošiji za onoliko koliko nam je standard viši, ja sam jutros u svakom automobilu video po jednu osobu - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić je upitao javnost šta želi, da li da se kuka za ono što je bilo isto i pre 10 godina.

- Ja pozivam ministra da malo živne, a ta ministarstva pripadaju Socijalistma, ali i tu sam ja kriv. Kriv sam i za fabrike, i za puteve, i to je ono što ne možete da zaustavite. Čestitam ljudima u Bečeju, živela Srbija! - zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

'