AKTUELNO

Poseta Vilijama Vokera Kosovu i Metohiji je povratak "zlikovca na mesto zločina", smatra bivši istražni sudija Okružnog zatvora u Prištini, Danica Marinković.

-Znamo da zahvaljujući njemu, koji se služio prevarama, lažima masakr u Račaku je fabrikovan. On nije čekao istragu, nije čekao patologe i on je pred svetskim medijima optužio srpsku policiju da je izvršila masakr – podsetila je Marinković.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je navela, pre nego što je bilo kakva istraga sprovedena u Račku vezano zadogađaje koji su se desili 15. januara 1999. godine, on je izašao sa izjavom daje bio masakr nad civilima, da je ubijeno 45 civila, a da je pronađeno 40.

Marinković podseća da je on ne čekajući da se završi zvanična istraga, da se utvrde činjenice i dokazi na licu mesta, unapred planirao uz pomoć svojih mentorada se pronađe povod da se izvrši agresija na Jugoslaviju.

- Sada je došao povodom godišnjice slučaja Račak, ali on ima svoj ličniinteres i pozadinu i ideju neku od zapada - smatra Marinković.

-Čim je tu nije dobro. Proglašen je kao počasni građanin Prištine i podignut mu jespomenik u Račku. Njegova poseta nije ništa novo, samo ćemo videti šta stoji iza njegovog dolaska – dodaje ona.

Bivši šef izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković naglasio je da Aljbinu Kurtiju, koji je Vokerov štićenik, ne ide formiranje vlade.

Foto: TV Pink Printscreen

-Mi zaboravljamo da je poslednjih 4,5 godina svaki njegov dolazak na Kosovo bio vezan za razgovor sa Kurtijem i javno saopštavanje njegovog stava da je budućnostKiM u Kurtiju i Samoopredeljenju – podseća Anđelković.

Kako kaže, on je podržavao i podržava svojim izjavama i formiranje Velike Albanije iujedinjenje Kosova i Albanije.

#Kosovo

#Poseta

#Vilijam Voker

'