AKTUELNO

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je večeras da je prvi prioritet Srbije zaštita nacionalnih i državnih interesa, a zatim i evropske integracije zemlje.

Na konstataciju da iz Brisela, ipak, kažu da su reforme toliko slabe da ne daju argumente za otvaranje drugih poglavlja, Dačić je rekao da to nije tačno.

"Niko ne spori da postoje primedbe, ali netačno je to što kažu, jer se pred svaku sednicu Evropskog saveta čeka izveštaj Službe za spoljne poslove, do skora službe Mogerinijeve, i uvek se čeka - da li je bilo napretka u dijalogu. Ako nije, onda otvaramo jedno, u 'vrh glave' dva poglavlja", rekao je Dačić.

Šef diplomatije je istakao da će, sve dok postoji korelacija između državnih i spoljnopolitičkih interesa, Srbija voditi takvu politiku - zaštite nacionalnih i državnih interesa i evropskih integracija.

Dačić je rekao i da ne postoji kao uslov da Beograd reši pitanje odnosa sa Prištinom priznanjem Kosova da bi Srbija ušla u EU.

"Sve dok postoji određena korelacija između našeg evropskog puta i zaštite državnih interesa, i dok jedan nije suprotan drugom, imamo to kao naše prioritete i nećemo voditi politiku na uštrb naših nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić.

On je podsetio da je do zastoja u dijalogu došlo kada je Priština uvela takse.

Prema njegovim rečima, podela Kosova nije bilo na dnevnom redu dijaloga.

"Ja sam to iznosio u javnosti kao svoj predlog, o tome nije bilo dijaloga na najvišem nivou", rekao je Dačić.

Kako je naveo, bez kompromisa nema rešenja tog pitanja i kompromis mora da vodi računa o interesima Srbije, a kako će to kompromisno rešenje da bude postignuto - o tome, kaže, nema svrhe govoriti sada, jer nema dijaloga.

Dačić je istakao da je Srbija nezadovoljna time što je do sada otvoreno 18 od 35 poglavlja u pregovorima sa EU i naveo da je za to kriv mehanizam koji funkcioniše u slučaju Srbije - da se napredak, pre svega, ocenjuje spram toga ima li napretka u dijalogu sa Prištinom, a ne u procesu sprovođenja reformi.

#EU

#Ivica Dačić

'