AKTUELNO

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je potrebno da se Zakon o Vojsci Srbije napiše ponovo od prvog do poslednjeg člana i dodao da je na tome već angažovana radna grupa resornog ministarstva.

Kako je Vulin rekao za Pink, jedinicama Vojske Srbije mogli bi biti vraćeni patriotski nazivi iz Prvog svetskog rata - Drinska i Dunavska jedinica, a novine bi, kažu, mogle biti i u strukturnoj organizaciji vojske, odnosno, uvođenje novih jedinica i bataljona.

- Krajem prošle godine ponovo smo formirali dve slavne ratne brigade - 72. i 63, planiramo da formiramo nove jedinice od pešadijskog bataljona u Loznici do brdsko-planinskog bataljona u Priboju. Podigli smo brojnost naših jedinica u Kuršumliji. Vojska jača, postaje brojnija, sve opremljenija, sve naoružaniji, sve spremnija da odgovori na izazove koji su oko nas - rekao je Vulin.

Istakao je da će Vojska Srbije i ove godine raditi na unapređenju sposobnosti da se suočava sa sajber pretnjama, jer je to, kaže, "bojno polje" novog vremena.

- Vojska će dobiti i nove uniforme koje će imati istaknuta patriotska obeležja, zastavu Srbije i natpis "Za slobodu i čast otadžbine'' i na uniformama bi mogle biti prišivene vrpce odlikovanja i značke za primerne vojnike, najbolje strelce i ostala vojnička priznanja - kaže Vulin i dodao da Srbiju očekuje usvajanje strategija kako bi se zakonski dodatno oblikovala politika vojne neutralnosti zemlje.

#Aleksandar Vulin

#Vojska Srbije

'