AKTUELNO

Beograd nema krivicu u dešavanjima u Crnoj Gori, osim što izražava brigu za srpski narod i SPC, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da želi da se ponaša ozbiljno, odgovorno i da ne "doliva ulje na vatru", ali i da ne kvari odnose sa tom zemljom.

Vučić je, komentarišući to što košarkaši Crvene zvezde nisu otputovali na meč sa Budućnosti, rekao da nije u toku, ali da je možda bolje odigrati utakmicu za tri, sedam dana, nego da se napravi neka greška i da se desi nešto loše.

Dodao je i da se Nebojša Čović konsultovao sa predstavnicima više državnih organa, koji su dali svoje procene.

- Ja sam jednom razgovarao sa njim i rekao da će oni da urade sve da organizuju meč na najbolji način, ali da garantujem da neće biti problema, to je nemoguće. Mislim da je sada važno da se stvari smiruju, a ne da se dalje tenzije podižu - rekao je Vučić, na pitanje da li ga je Čović konsultovao po tom pitanju.

Upitan za utakmicu Dinamo - Crvena zvezda iz 1990. godina, koja je bila na neki način "sukob nacija", i postoji li mogućnost da se u Crnoj Gori desi nešto slično, Vučić je rekao da su Srbi i Crnogorci braća i da ne bi smelo nikada da dođe do toga.

- Ali, po prvi put govorimo o srpskom narodu, po prvi put o Srbima u Crnoj Gori. Stideli smo se decenijama da pričamo o Srbima u Crnoj Gori, nismo smeli da izgovorimo - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poručio je da želi da se ponaša ozbiljno i odgovorno, da ne doliva ulje na vatru i da ne kvari odnose sa Crnom Gorom.

- Beograd nema krivicu, ni na koji način nismo učestvovali u dešavanjima u Crnoj Gori osim što izražavamo brigu za srpski narod i SPC. Ako je to greh, ja ga prihvatam kao i to da sam izdajnik, valjda što nisam zaratio sa Crnom Gorom. Ako je ljudima tako najlakše - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejem o formiranju određene komisije da se vidi kako pravnički da se izađe pred svetske i međunarodne organizacije u vezi crnogorskog Zakona o slobodi veoispovesti.

- Razgovaraćemo kako da pomognemo našoj crkvi. Ne razumem se u mitropolije i eparhije, za mene postoji samo SPC - kazao je Vučić.

Kako dodaje, Srbiji su ruke prilično vezane i ona čini koliko može.

Vučić je podsetio da više ne postoji državna zajednica, i da Srbija poštuje Crnu Goru kao nezavisnu državu, te i da je ona postala nezavisna 2006. godine, kada su na vlasti u Srbiji bili oni koji ga sada kritikuju zbog navodne pasivnosti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje da li bi situacija bila drugačija da je on bio na vlasti kada je održan referendum o otcepljenju Crne Gore iz državne zajednice, odgovorio je bez dileme da bi:

Vodio bih pametnu kampanju, ne bih radio na tome koliko će neko para da uzme sebi sa RTS, ili drugih zemalja iz raznih ambasada ili po hotelima, već bih grizao i borio bi se za opstanak državne zajednice.

- Milo Đukanović ne bi dobio ni 50 odsto glasova na referendumu o nezavisnosti, a ne 60 procenata, koliko je dobio, da su postojali ljudi koji su ozbiljno vodili kampanju - dodaje Vučić.

Na pitanje da li bi to uopšte bilo moguće pod okolnostima kakve jesu "pod Đukanovićem", predsednik Vučić kaže da je, za razliku od drugih naših političara koji uvek govore da je neko drugi kriv, ne veruje u terorije zavere i da sve neko namešta, već veruje u znanje i rad.

- Nama sada ostaje da poštujemo tu odluku, da poštujemo Crnu Goru, ali isto tako i svoj narod tamo. Gledamo da ne kvarimo odnose sa Crnom Gorom, da smo i ostajemo braća, ali i da hoćemo da govorimo o svom narodu - naglasio je Vučić.

Mini Šengen

Predsednik Vučić je odgovarajući na pitanje novinara rekao da mini Šengen odgovara svima.

- Nadam se da će Crna Gora ući i u "mini Šengen", i to odgovara svima. Mi imamo suficit u trgovini sa svim zemljama u regionu, osim sa Mađarskom. Mnogo smo radili da bi ušli u tu priču, i to odgovara svima - kazao je Vučić.

Izbori

Predsednik Vučić je rekao da će izbori biti ili 26. aprila ili 3. maja! - Mi smo to rekli, i nema potrebe da se o tome više priča, jedan od ta dva datuma biće potvrđen. Očekujem dobru izlaznost kad budu izbori. Listu Srpske napredne stranke, odnosno ko će da je predstavlja videćete na samim izborima - rekao je Vučić. Na pitanje sa kim će SNS na parlamentarne izbore, Vučić je rekao da će odluka o tome biti doneta u narednih mesec i po dana. Na pitanje kakvu izlaznost očekuje, u procentima, Vučić je rekao da ne može o tome da govori, a podsetio je da smo imali između 53 i 56 odsto, u zavisnosti od toga da li su bili parlamentarni ili predsednički, te da ostaje da se vidi.

Srbija poštena zemlja, poštenog naroda, samouvereno ide napred

Predsednik Vučić poručio je da Srbija ide snažno, hrabro i samouvereno napred.

Vučić je izrazio uverenje da će u 2020. godini Srbija biti domaćin britanskom premijeru Borisu Džonsonu, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kineskom predsedniku Si Đinpingu, kao i mnogim drugim državnicima.

Na pitanje da li mu je bivši britanski premijer Toni Bler savetnik, Vučić je odgovorio da nije, ali da voli da razgovara sa svima, kao i sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, a sve to u interesu Srbije i njenih interesa na međunarodnom planu.

- Zato su nam potrebni mladi ljudi, kakve imamo, pošteni, vredni i skromni - poručio je Vučić.

Kako je kazao, radiće na tome da Srbija bude poštena zemlja sa poštenim narodom u kojoj nikada neće ponovo zavladati tajkuni.

Konzervativnim pristupom do plate od 900 evra

Najava rasta prosečne plate na 900 evra za pet godina je napravljena na osnovu konzervativne analize, istakao je Vučić ukazujući da sa aktuelnom prosečnom platom Srbija ne bi bila najsiromašnija u EU.

Vučić je odgovarajući na pitanje kako ćemo doći do prosečne plate od 900 evra za pet godina, kada je prema nekim procenama za to potrebno mnogo više vremena i veći rast, kazao da bi ako se uzme u obzir samo kumulativni rast imali plate koje prelaze 1.100 evra, ali da je u pripremi plana Srbija 202“, korišćen konzervativni prilaz, pošto rast nije jedini faktor.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Istakao je da je konzervativnim pristupom uzeto u obzir da rast bude između 4 i 4,5 odsto, iako je realno da prosečni rast bude pet procenata.

- Očekujemo da imamo veće učešće plata u BDP-u. Danas to još ne možemo. Ne smemo dozvoliti da uđemo u situaciju kakva je bila između 2008. I 2014.kada je država bila pred ambisom - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ono što su napravili ministar Siniša Mali i ekspertski timovi pokazuje da nećemo imati problema sa dostizanjem plate od 900 evra.

- To će značiti da smo za tri puta za deset godina uvećali primanja u realnom iznosu, i ujedno i standard građana - ocenio je predsednik Vučić.

Rekao je da je ono što ga muči pitanje - kako da se kod penzija dođe do iznosa od 440 evra.

#Aleksandar Vučić

'