AKTUELNO

Projekat Srbija 2025 za predstavlja istorijsku šansu za razvoj Srbije, rekao je ministar finansija Siniša Mali, gostujući na TV Pink.

Projekat investiranja u Srbiji u narednih pet godina, kaže, nije sam po sebi cilj nego sredstvo za podizanje životnog standarda građana naše zemlje, odnosno, kako je rekao, osnova za budućnost generacija dece u Srbiji.

- Iz temelja menjamo sve, to nismo mogli ranije. Ovo je istorijska šansa za nas da jednom za svagda rešimo problem infrastrukture - rekao je Mali.

Ministar Mali tvrdi da je apsolutno realna projekcija da prosečna plata u našoj zemlji 2025. godine bude 900 evra, kao i da penzije u poslednjoj godini ovog investicionog plana budu između 430 i 450 evra.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ponosan sam na ovo što smo danas predstavili - rekao je Mali za Pink i podsetio da je Srbija 2012. bila u teškoj poziciji, pred bankrotom, kao i da je svaki četvrti građanin Srbije bio bez posla.

Mali je rekao da je opozicija govorila da rast neće biti iznad procedva nta, a da je država napravila konzervativnu projekciju rasta BDP-a od 3,5-3,6 odsto za ovu godinu a da će do kraja tekuće godine rast biti 4 odsto.

Kaže i da je u narednim godinama cilj da se dostigne stopa rasta od 7 odsto, a da se očekuje da Srbija u narednoj godini dostigne status zemlje sa još boljim investicionim rejtingom.

Prema njegovim rečima. to daje za pravo državi da definiše ovakve projekcije u narednim godinama objašnjavajući da sredstva koja se izdvajaju za Projekat Srbija 2025. predstavljaju ceo jedan godišnji budžet naše zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar je posebno naglasio investicije u digitalizaciju i obrazovanje u visini od oko 600 miliona evra.

- Naša zemlja mora da bude lider u znanju i inovacijama i to treba da obezbediti ovaj dodatni program do 2025. To su stvari koje menjaju svet i želimo da budemo deo toga. Hoćemo da dominiramo u celom regionu - naglasio je Mali.

Kada je reč o ulaganjima u obnovu i izgradnju stadiona u zemlji, kaže da će izgradnja nacionalnog stadiona u Beogradu biti realizovana u narednih pet godina, a da će se graditi stadioni širom zemlje, u Subotici, Leksovcu, Loznici, Zaječaru, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici. Dodao je još da će biti izdvojen i novac za renovirnje stadiona ''Partizana'' i ''Zvezde''.

#Siniša Mali

'