AKTUELNO

U Banjaluku idu premijer i gotovo svi čalnovi Vlade Srbije

Pedsednik Srbije Tomislav Nikolić neće u subotu prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, u koju odlaze premijer i gotovo cela vlada iz Beograda.

Na Andrićevom vencu je rečeno da je Nikolić dobio poziv da dođe na proslavu, ali je sprečen zbog prethodno dogovorenih obaveza.

Ustavni sud BiH, podsetimo, proglasio je Dan RS - 9. januar, neustavnim, zbog čega u Sarajevu sa negodovanjem gledaju na pripremu svečanosti na koju dolaze i ministri iz Beograda.

U međuvremenu, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić dodatno je "dolio ulje na vatru" najavljujući da će od predsednika Srbije Tomislava Nikolića "tražiti da se ne meša u unutrašnje odnose u BiH":

- Moja poruka, kada se čujem s njim, biće: ne uplićite se u naše unutrašnje prilike, to je naša stvar, a mi se nećemo uplitati u vaše unutrašnje prilike.

Ivanić je ocenio da je Nikolićeva "otvorena podrška" predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku "potpuno neprimerena, jer znači neku vrstu arbitriranja u odnosima među političkim strankama u BiH i poručio da će Nikoliću reći da "Dodik nije RS".

Ukoliko se Ivanić i Nikolić ne budu čuli ranije, prilika da svako razjasni svoja gledišta biće u martu, kada bi predsednik Srbije trebalo da ode u zvaničnu posetu Sarajevu.

I predsednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je želju da se što pre "ispriča" sa predsednikom Srbije, zbog Nikolićeve ocene da je Crna Gora "igračka" u rukama NATO i EU. Međutim, kako prenose iz kabineta predsednika, za sada nema planiranih sastanaka dvojice šefova država, pa će njihov razgovor, po svemu sudeći, sačekati neki regionalni forum, mada nijedan nije zakazan u skorije vreme.

Autor: A.O.

'