AKTUELNO

Priština uvek čeka poslednji trenutak za formiranje vlasti posle izbora, to se dešava i sada, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, gostujući na TV Pink.

- Za srpski narod najvažnije je da se poštuje njegova volja iskazana na izborima, a to je da ih Srpska lista predstavlja u svim institucijama - rekao je Drecun.

On je objasnio da Aljbin Kurti i njegov Pokret Samoopredeljenje želi dva ključna mesta u vladi takozvanog Kosova - mesto predsednika i premijera takozvanog Kosova.

- Nas zanima odnos prema srpskom narodu i njegovoj volji koja je iskazana na izborima gde su jasno rekli da isključivo Srpska lista može da predstavlja srpski narod u svim institucijama. Ako to ne bude poštovao Kurti, odnosno njegov mogući koalicioni partner, onda će situacija biti veoma loša i za nas neprihvatljiva - naveo je on.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da će takva situacija biti neprihvatljiva i za međunarodnu zajednicu, da drugi narod po brojnosti na KiM ne bide zastupljen u toj novoj izvršnoj vlasti.

- Kurti polako shvata da ne može da radi to što je naumio, da potpuno eliminiše Srpsku listu i da poništi izbornu volju srpskog naroda. Polako se priziva racionalnom političkom ponašanju, da će morati da napravi neki dogovor sa Srpskom listom - kazao je Drecun.

Prema njegovim rečima biće interesantno da se vidi kakva će biti sudbina Hašima Tačija i ko će preuzeti da vodi dijalog sa Beogradom.

- Međunarodnoj zajednici bi odgovaralo da to mesto zauzme neko ko je spreman da stvori odmah uslove za nastavak razgovora - ukazao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je on naglasio Sjedinjene Američke Države bi bile zadovoljne da se dijalog Beograda i Prištine ka normalizaciji situacije u južnoj srpskoj pokrajini što pre završi.

- SAD bi želele da se taj proces ubrza i da se završi naredne godine. Da se postigne rešenje za Kosovo i Metohiju, ali rešenje koje neće sporiti njihov ključni stav, da je Kosovo nekakva država. Po Amerikancima ne može se sporiti nikakva samoproglašena državnost Kosova - kaže Drecun.

On je naglasio kako je Srbija poslednjih nekoliko godina napredovala u svakom pogledu, dok da lažna država Kosovo nazaduje.

- Inicijativa ''mali Šengen'' marginalizuje projekat velike Albanije. Srbija na taj način povlači mudre, hrabre poteze kojima umanjuje kapacitet albanskih političara - zaključio je Drecun.

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

'