AKTUELNO

Predsednica Skupštine raspisala je izbore za početak sledećeg meseca.

Predsednica parlamenta Maja Gojković saopštila je da je doneta odluka da će se predsednički izbori u Srbiji održati 2. aprila.

-Želim kandidatima da u kampanji ne zaborave građane Srbije, da poštuju građane i da se obraćaju kvalitetnim programima, a ne mržnjom. Želim da poštuju volju građana i da se bore na fer način - rekla je Gojkovićeva.

U trci za predsednika više od 10 kandidata

Sudeći prema dosadašnjim najavama, u trku sigurno ulazi dvocifren broj kandidata. Srpska napredna stranka istakla je svog lidera i premijera Srbije Aleksandra Vučića kao kandidata, a iza njega su stale i SPS i sve druge stranke vladajuće koalicije, te će on biti zajednički kandidat stranaka koje participiraju u vlasti. Kandidature su podneli i Vuk Jeremić, iza koga su stali neki poslanici u Skupštini Srbije koji su u međuvremenu oformili i svoj poslanički klub i SDS, kao i Saša Janković koji je dobio podršku DS. Među prvima su predsedničke kandidature najavili i lider radikala Vojislav Šešelj i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, kao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. Kandidat DSS za predsednika Srbije biće Aleksandar Popović, a bivši funkcioner Pokreta socijalista Bratislav Jugović, koji je napustio tu stranku zbog predsedničke kandidature, ranije je rekao da će biti kandidat građana, jer smatra da levica mora da ima svog kandidata, te da ima podršku Samostalnog sindikata. Predsedničku kandidaturu najavio je i predsednik stranke "Aktivna Srbija" Dušan Janjić. Kandidature su najavila i dva državljanina Srbije iz SAD, Danijela Sremac, koja kaže da je i član Republikanske partije novog američkog predsednika Donalda Trampa i Vladimir Rajčić, pomenut u javnosti kao čovek koji je za jedan srpski nedeljnik obezbedio intervju sa Trampom, čiju verodostojnost je kasnije demantovao Trampov izborni štab. Takođe, kandidature su najavili i nekadašnji član SNS i estradni menadžer Saša Mirković i bivši visoki funkcioner Treće Srbije desnicar Angrej Fajgelj, koji je više puta hapšen zbog pretnji Aleksandru Vučiću i Saši Jankoviću. Kandidaturu je najavio još jedan bivši član Treće Srbije, Miroslav Parović, koji će biti kandidat Narodnog slobodarskog pokreta.

Raspisivanjem izbora zvanično počinje kampanja. Većina stranaka već je objavila imena svojih kandidata, ali će uskoro biti poznata zvanična lista sa imenima svih koji će učestvovati na izborima.

#Izbori

#Maja Gojković

#Predsednički izbori

#Srbija

'