AKTUELNO

Zoran Zaev neće dobiti mandat za formiranje nove vlade.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da Zoranu Zaevu neće dati mandat za formiranje nove vlade, objašnjavajući da ga "savest sprečava" da mandat za sastav nove vlade preda onima koji "ruše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost" Makedonije. Čeka se odgovor Zorana Zaeva i opozicionog bloka, koji je sakupio potpise 69 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Politička kriza u Makedoniji dobila je u sredu poslepodne sasvim novu dimenziju, pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zozanu Zaevu, iako je njegov blok prikupio potpise više od polovine od ukupnog broja poslanika u Sobranju.

-Neću dati mandat onima koji pregovaraju o platformama u drugim državama - rekao je Ivanov naciji, aludirajući na dokument koji su, pod patronatom albanskog premijera Edija Rame, u Tirani sastavili predstavnici većine albanskih političkih stranaka.

Ivanov je ocenio da se tom platformom "ruši jedinstvo Makedonije".

-Građani, želim da vas uverim da možete da budete spokojni. Dok budem predsednik, neću dati mandat čoveku koji ima platformu za rušenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekao je Ivanov.

Zaev optužuje Ivanova za državni udar

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev izjavio je da je predsednik Makedonije Dorđe Ivanov "izvršio državni udar" odlukom da mu ne dodeli mandat za sastav nove vlade. Ivanov mora da povuče odluku i dodeli mandat za formiranje nove vlade, budući da ga Ustav obavezuje na to da ne sme da negira većinsku volju građana pretočenu u 67 mandata poslanika, poručio je Zaev u obraćanju javnosti, javila je MIA. -Ivanov je uvukao Makedoniju u duboku krizu sa nesagledivim posledicama po državu i građane - rekao je Zaev i dodao da šef države na taj način sprečava legalan i legitiman transfer vlasti. Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije, pozvao je građane da ostanu mirni i na liniji demokratskih procesa koji vode ka formiranju nove reformske vlade u Makedoniji koja će se, kako je rekao, fokusirati na realne potrebe građana i države, kao i na vladavinu prava.

Albanske partije koje su na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su početkom januara u Tirani danas zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade. Albanski premijer Edi Rama nazvao je platformu "istorijskom".

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promena Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o imenu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka.

#Makedonija

#Zoran Zaev

#mandatar

'