AKTUELNO

Bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić teško je bolestan i potrebna mu je lekarska pomoć. Rusija je spremna da ga leči i preduzme sve neophodne mere bezbednosti.

Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića u poslednjih nekoliko nedelja se znatno pogoršalo, kaže njegov sin Darko Mladić.

- Naši i ruski lekari najavili su da će se to desiti. Imao je period u kojem mu je stanje bilo stabilno, međutim, sada se pogoršalo i zabrinuti smo – kaže Darko Mladić za Pink. Ističe da porodica odavno nema poverenja u pojedine lekare u Haškom sudu, a koji su više puta prozivani za pogrešno lečenje i nemar. Kaže i da su naši i ruski lekari našli ozbiljne propuste u lečenju njegovog oca, a da su posledice ozbiljne i zabrinjavajuće.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo nije samo naša procena, već su u poseti bili i ruski parlamentarci i vladika Gligorije i svi su posle posete bili zabrinuti jer je stanje lošije nego što su mislili – kaže Darko Mladić. Dodaje i da su njegovog oca pregledala tri nezavisna lekarska tima i da je svaki od njih doneo iste zaključke. 

- Meni je to dovoljno, a dalje je na advokatima i pravnoj proceduri da pokušamo da izvučemo generala na lečenje – kaže Mladić. 

Advokat Ratka Mladića Branko Lukić ističe da sud ima obavezu da vodi računa o dobrobiti ljudi koji su u njemu pritvoreni. Ovo je, dodaje, i obaveza Ujedinjenih nacija i Saveta bezbednosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su spori i glomazni mehanizmi i, barem kada je sud u Hagu u pitanju, nisu spremni da se previše mešaju u rad suda, te je tribunalu ostavljeno na volju i nevolju šta da radi. Inače su slabi sistemi kontrole tribunala u pogledu mera zaštita zdravlja zatvorenika, kao i u pogledu samog rada, u čemu prevladava samovolja – kaže advokat. 

Rusija je, kaže, počela sa pritiscima time što je najavila da neće uplaćivati novac za rad međunarodnog suda. 

- Hvala ruskim prijateljima na pomoći, a dokle će to ići i kako će ovaj pritisak da shvate ostale članice SB, ostaje da vidimo – kaže Lukić. 

#Darko Mladić

#Ratko Mladić

'