AKTUELNO

Austrijskom piscu Peteru Handkeu juče je na svečanoj ceremoniji u 16.30 časova u Stokholmu uručena Nobelova nagrada za književnost za 2019. godinu, a kao i u trenutku kada je u oktobru objavljeno njegovo ime, ponovo se digla prašina među onima koji ovu odluku Švedske akademije žele da ospore.

Analitičar Dejan Vuk Stanković istakao je da je Handke jedan od najvećih evropskih pisaca u ovom trenutku.

-Po mom skromnom mišljenju uz Roberta Muzila i Tomasa Bernharta je verovatno najveći austrijski pisac u 20. veku - rekao je on u emisiji "Pravac".

-Čovek koji je zadužio ne samo austrijsku ili knjževnost na nemačkom govornom području, već i pozorište i film  - ocenio je Dejan Vuk Stanković, podsetivši da je po njegovom scenariju rađen film „Nebo nad Berlinom“, koji se smatra kultnim filmom i jednim od najboljih evropskih filmova u 20. veku, to je čuveni film Vima Vendersa.

Foto: Facebook.com/Sputnik Srbija

-Ni Vendersovo umeće ne bi tu bilo takvokavo jeste, da tu nije jedna izuzetna priča,kakvu je Handke ispričao. Tako da mimo ovog političkog konetksta sa stanovišta,nekog umetničkog opusa, gospodina Handkea, mislim da je ta Nobelova nagrada i,zakasnila – smatra on.

Kako je podsetio, glavna pretendenkinja na Nobelovu nagradu, poljska književnica, rekla je da Handke po svom talentima nesumnjivo to zaslužuje.

Foto: TV Pink Printscreen

-E sad kada vam to kaže konkuretkinja, onda vam je jasno da onaj ko je dodelio tu,Nobelovu nagradu, nije pogrešio - dodao je Vuk Stanković.

'Vi nekoga etiketirate kao kriminalca, samo da biste mu naneli štetu'

Govoreći o skoro svakodnevnim napadima dela opozicije na predsednika Vučića, ali i njegove saradnike, Dejan Vuk Stanković kaže da je to kriminalizacija. -Kriminalizacija su pokušaji da se pripiše kriminalna radnja vlasti koja je demokratski izabrana, bez ikakvog relevantnog dokaza, koji bi bio proverljiv na način na koji se kriminalne radnje proveravaju - objašnjava on. -Vi nekoga etiketirate kao kriminalca samo da biste mu naneli političku štetu, a pritom nemate ništa druga, sem jedne konstrukcije samo na proizvoljnim dokazom, ali sa ciljem – ističe on. -E kada se ponude dokazi, onda se kaže, država štiti samu sebe – smatra Vuk Stanković. Kako je ponovio, kriminalizacija je pripisivanje kriminalnih radnji bez ikakvog relevantnog dokaza nosiocima najviše državne vlasti koji su demokratski izabrani na izborima. -Konkretno predsedniku Vučiću ili nekome od članova njegove porodice ili nekome od njegovih najbližih saradnika, ali to je jedan proces na kome se hrani taj kritički narativ i za to se koriste te tzv istražicačke mreže, koje zapravo nisu nikakava novinarska udruženjha , več su to grupe za pritisak na javno mnenje- istakao je on.

Kako kaže, politički kontekst je nesumnjiv, a koji pre svega dolazi iz regiona.

-To dolazi od onih država, koje očigledno ne shvataju da se moraju osloboditi te,ratne propagande koje dolaze prema Srbima i mrženje koje se nadvija nad tom,ratnom propagandom, koja je još uvek sastavni deo njihovog komunikacijskog,obrasca kada je reč o Srbiji, kao i kada je reč o bilo kome ko je ikada išta,dobro i pozitivno rekao o Srbima i srpskom narodu– istakao je Dejan Vuk,Stanković.

#Dejan Vuk Stanković

'