AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je ovo za Srbiju ovo važan dan, jer smo potpisivanjem Deklaracije, ne samo ušli u užu saradnju, već i stavili pečat na višedecenijsko prijateljstvo koje niko neće moći da uništi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istako da kao srpski narod i građani Srbije imaju poštovanje prema porodici Micotakosa i da su oni zadužili srpski narod sa ljubavlju koju nisu krili.

Vučić je istakao da takođe nije jasno zašto je trebalo toliko godina da se potpiše Deklaracija o strateškoj saradnji između dve zemlje.

- Srbija nije ni velki ni snažan saveznik, ali je odani i iskreni prijatelj i grčkog naroda i države - rekao je Vučić.

Kako kaže, malo je odanih prijatelja kao što je Grčka.

- Uveren sam da dolazi vreme većeg poštovanja suverenih zemalja i većeg prijateljstva između takvih zemalja - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je prva tačka Deklaracije politika, i zahvalio na tome što Grčka poštuje integritet Srbije.

- Srbija takođe u potpunosti podržava teritorijalni suverenitet Grčke - rekao je Vučić.

Sledeća tačka je, ističe Vučić ekonomska saradnja i dodao da očekuje još više grčkih investitora u Srbiji.

Vučić je istakao da su dogovori išli i oko saradnje u nauci, kulturi i obrazovanju, kao i zaštiti životne sredine.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Zahvaljujem vam na podršci Srbiji na njenom evropskom putu i verujemo u vaše zalaganje da budemo i mi u EU - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će deo izbegle dece preuzeti Srbija na sebe, i dodao da to ne radi zbog drugih, već zato što, kako kaže, smatra da može nešto da učini za tu decu i za vas.

- Podržaćemo zahtev Grčke za povratak vašeg kulturnog dobra i na svakom mestu imaćete nedvosmislenu podršku Srbije. Za Srbiju je ovo važan dan . Potpisivanjem Deklaracije, ne samo što smo ušli u užu saradnju, stavili smo pečat na višedecenijsko prijateljstvo koje niko neće moći da uništi - rekao je Vučić.

Deklaracija je trebala da bude potpisana pre mnogo godina

Micotakis je istakao da je vreme za otvaranje novog poglavlja i deklaracije o strateškoj saradnji.

- Ona je trebala da bude potpisana još pre mnogo godina - rekao je Micotakis i istakao da su prioriteti energija i infrastruktura, kao i programi saradnje EU mogu da budu podrška tome.

Micotakis se zahvalio Vučiću na velikodušnosti.

- Od velikog značaja je i pruga koja bi olakšala komunikaciju - rekao je Micotakis, i dodao da je i u drugim oblastima privrede dve zemlje imaju postepeno približavanje.

Istakao je da se srpska privreda razvija brzim korakom, i dodao da su spremni da učine mnogo više u oblasti turizma i da Srbija treba da postane mesto koje će Grci posećivati.

Micotakis je istakao da su govorili i o evropskom putu Srbije i dodao da Grčka podržava Srbiju u Evropi.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kako kaže, informisan je o dijalogu Beograda i Prištine i dodao da podržavaju te pregovore, ali i da stav o Kosovu od strane Grčke ostaje isti.

Istakao je da je ovo bio srdačan i plodan razgovor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je zvaničnu posetu Atini, gde se sastao sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznatnstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

#Aleksandar Vučić

'