AKTUELNO

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Atini, posle sastanka sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, da će Srbija imati značajnu podršku te zemlje na evropskom putu, i da su odnosi Srbije i Grčke odlični.

Vučić je novinarima preneo da je sa Pavlopulosom razgovarao o svim ključnim problemima, o pitanju Kosova i Metohije, problemima Grčke, te da su otvoreno razgovarali o evropskom putu Srbije i problemima koji postoje u samoj Uniji, kao i definisanju prostora za proširenje.

- Ono što je važno je da smo svi videli da imamo mnogo više prostora za saradnju. Bilateralno naši odnosi su odlični - istakao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Značajna podrška Grčke

Vučić je naglasio da će Srbija imati značajnu podršku Grčke na svom evropskom putu, kao i da Grčka uvek može da računa na podršku Srbije.

- Važan je trenutak. Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom ili nešto daljem okruženju u odnosu na Srbiju, ne možemo ni da postignemo nikakav uspeh na svom evropskom putu - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, među principima EU je i da veliki poštuju male, a ne samo obrnuto.

Interes Srbije na prvom mestu

- Neki jesu 50 godina ispred nas, ali ako vi brže rastete ta razlika se smanjuje - izjavio je Vučić.

- Kada nam kažu da ne možemo da razgovaramo sa KinezIma o 5G mreži i drugim stvarima, ja im kažem da možemo, jer je to interesu Srbije - istakao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje šta Kina misli o inicijativi "mali Šengen" Vučić kaže da smo mi mali u odnosu na Kinu, ali da ta država ume da pokaže poštovanje.

Srbija je vojno neutralna država

On je u tom kontekstu pomenuo i pitanje jačanja Vojske Srbije i naoružavanja, te podsetio da Srbija, za razliku od mnogih zemalja, nije članica NATO i ne želi to ni da bude, i da kao neutralna zemlja mora da snaži svoje oružane snage.

- Da li ćemo to uspevati u budućunosti, pošto će biti velikih i strahovitih udara kakve smo videli u prethodnim nedeljama po pitanju našeg naoružavanja, videćemo - dodao je Vučić.

Na pitanje da li će velike zemlje da zamere takve ambicije, Vučić je rekao: "Kada je neko veliki, ne obazire se na malog", primetio je Vučić i dodao da će prihvatiti "grčki princip" u međunarodnim odnosima, koji je danas čuo od predsednika Grčke, a koji podrazumeva poštovanje međunarodnog prava, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.

- Srbi vole Grke, mislim da niko od Srba nije populariniji ovde. Verujem u ekonomsku saradnju i njhov pristup Kosovu. Verujem u novo učvrščivanje i stvaranje boljih odnosa dveju zemalja – dodao je predsenik Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će se, kroz današnji razgovor sa privrednicima , omogućiti da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju, kao i da su srpskim investitoraima vrata u Grčkoj otvorena.

#Aleksandar Vučić

'