AKTUELNO

Aljbin Kurti ni na koji način ne može da parira predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Njegove izjave služe za opravdanje svojih ekstremističkih stavova, ocenili su sagovornici TV Pink.

Kandidat za tzv. premijera Kosova Aljbin Kurti izneo je svoja tri principa za nastavak,dijaloga Beograda i Prištine, a kao prvi naveo je da nema razgovora kosovskog,predsednika i predsednika Srbije i da ne želi predsednika Vučića za pregovaračkim,stolom u dijalogu Beograda i Prištine. 

Predrag Rajić iz Centara za društvenu stabilnost kazao je za Novo jutro TV Pink da sam Kurti zbog svojih ekstremističkih stavova i izjava pokušava da se prestavi kao neko ko zastupa veliku Albaniju i podigne svoj rejting.

- Kurti ne može da se nosi ni na koji način sa predsednikom Vučićem. Verujem da bi on,voleo da je sa druge strane, za tim stolom, bude Boško Obradović ili Vuk  Jeremić – ocenio je Rajić najnovije izjave kandidata za premijera Kosova.

-  Kurti takođe zbog svojih ekstremističkih stavova pokušava da se prestavi kao neko ko zastupa veliku Albaniju. Lako bi moglo da se desi da nakon sledećih izbora, koji su mogući, Kurti ne bude prvi. Amerikancima takođe ne odgovaraju nepredvidivi lideri, oni koji ne doprinose stvaranju atmosfere – kazao je Rajić.

Kako je ocenio, najnovije poruke koje stižu iz Prištine ne mogu na pozitivan način da,utiču na dalji tok dijaloga Beogarada i Prištine.

- Dijalog je potreban, ali ne znam da li je moguć. Dok Kurti njemu sličnima, nastavi sa,ovakvim izjavama, bojim se Srbi i Albanci na KiM ne mogu da očekuju promene. Voleo bi da se geopolitčke okolnosti okrenu i nasmeše – dodao je Rajić.

Publicista i književnik Zoran Milivojević kazao je za Novo jutro da su dve glavne teme kojima Srbija zapravo mora da se bavi, a tiče se Kosova.

- Nervira me činjenica da se mi međusobno svađamo, podržavajući svesno ili nesvesno sve što pričaju na KiM. Mi nikako da počnemo da pričamo i udaljavamo se od dve bitne,stvari. To su početak islamizacije KiM, i druga velika tema je povratak Srba na,Kosovo. Ovo što pričaju Kurti i Tači ne pričaju iz svoje glave  – ocenio je Milivojević.

PETKOVIĆ: Prištini i jednom delu opozcije u Beogradu odgovara da crtaju metu predsedniku Vučiću

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne strane i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić do 9. decembra prisustvuje u Tirani okruglom stolu posvećenom regionalnoj saradnji, a jedan deo opozicje njegov boravak u Albaniji koristi za poličko spinovanje, rekao je Petar Petković iz kancelarije za KiM, komentarišući komentare da je Đurić bio u blizini predstavnika Samoopredeljenja.

- Nakon jučerašnje koferencije Marko Đurić je otišao u Tiranu, gde je učesnik skupa za inkluzivno delovanje. Tamo se inače razgovara o regionalnoj bezbednosti i saradnji.,Normalno je da ga neko uslika u istoj prostoriji, blizini predstavnika Samoopredeljenja. To je vest koju u Prištini koriste za njihov, unutrašnji, politički okršaj, a suština je da su oni bili samo u istoj prostoriji – objašnjava Petković.

Kako kaže, ovu vest koju su plasirali pojedini kosovski mediji, dočekao je i je i jedan,deo opozcije u Srbiji.

- Nakon svega toga, tu vest retvituje Boško Obradović. Reč je o propaganda i napadima,koji idu iz Prištine i jednog dela opozicje. Njima je meta Aleksandar Vučić. Tu metu crtaju u Prištini, ali i u Beogradu – kazao je Petković, isitčući da se iz politčke borbe prelazi, kako kaže, u otvoreno nasilje. 

#Kosovo

'