AKTUELNO

Posao nekadašnjeg šefa Kosovske verifikacione misije OEBS-a, Vilijema Vokera bio je samo da se pronađe povod za bombardovanjem, saglasni su sagovornici za TV Pink.

Danica Marinković, koja je kao istražni sudija prva obavila uviđaj posle sukoba u,Račku u zimu 1999. godine za Novo jutro TV Pink kaže da se u Račku nije dogodio,genocid.

Kako objašnjava, nakon uviđaja koji je obavila u Račku, prikupila je dokaze koji,tvrde suprutno od činjenica zbog kojih je Srbija kasnije bombardovana.

- Račak je izmišljen. Ja sam kao istražni sudija sa svojim timom prikupila toliko,materijalnih dokaza i utvrdili smo da su to pripadnici albansko-terorističke organizacije UČK. Mi smo pronašli tonu oružja koji su oni koristili, njihov štap, ručne bombe. Sve sam to dostavila i svedočila u Hagu, ali niko nije odgovarao – kazala je Marinković.

Ona je objasnila da je među prvima stigla u Račak i da je počela sa uviđajem.

- Prva sam stigla, istog dana, 15. jauara u 14 časova sa ekipom za uviđaj sam bila na licu mesta i počeli smo sa uviđajem – rekla je.

Kako onjašnjava cilj nekadašnjeg šefa Kosovske verifikacione misije OEBS-a, Vilijema,Vokera  bio je samo da se pronađe povod za bombardovanjem.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zadatak Vokera je bio da se nađe povod za bombardovanje Srbije. To je jedna podmetačina, koja je poslužila kao povod za bomrabdovanje. Predstavnici međunarodnih snaga su takođe znali istinu – rekla je ona. 

Ona je takođe ukazala na to da  Voker nije smeo sam da izađe na uviđaj bez kompletne ekipe.

- Tebalo je da zajedno izađemo, da ja radim uviđaj a da on posmatra. Da je hteo da se,utvrdi istina, onda smo zajednički mogli da utvrdimo isitinu – rekla je ona i dodala da je, kada je došla na teren, uvidela neke nepravilnosti.

- Zatekla sam da su presvlačili i premeštali tela. Veštačenjem je utvrđeno da je uzrok,smrti povrede nanete ručnim, vatrenim oružjem– dodala je ona.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun je rekao da je posao Vilijama Vokera na KiM, zapravo bio da pronađe povod za bombardovanje Srbije. Drecun je takođe podsetio i na biografijz nekadašnji šef Kosovske verifikacione misije OEBS-a.

Foto: TV Pink Printscreen

- Voker je pripadnik američkih obaveštajnih službi koji služi za prljave operacije. Njegov,nadimak je “Salvadorski kasapin” zbog uloge koje je imao ranije. On je došao na misiju koja je bila klasično, špijunska misija. Cilj je bio da se stvore uslovi za bombardovanje naše zemlje. Njegov zadatak je bio da nađe nešto što je ključno za bobardovanje – kazao je Drecun. - Akcija je izvedena na jedan izvanredan način. Likvidiran je štab terorisitčke brigade, tamo je bila porodica koja je bila odgovorna za otmicu šest policajaca. Sem istrege koju je Danica vodila i istrage od strane međunarodnog tima patologa, drugih nije bilo – dodao je.

- Nakon akcije nisu sva tela terorista nisu bila tu. Za one za koje su imali civilnu,odeću oni su presvučeni – rekao je on.

#Račak

'