AKTUELNO

Boris Tadić i Zoran Lutovac sastali su se u centrali DS prethodnih dana kako bi pokušali da ujedine Demokratsku stranku.

Od ujedinjenja Demokratske stranka, Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratske stranke u jedinstvenu Ujedinjenu Demokratsku stranku, po svemu sudeći, nema ništa ni u narednom periodu.

Iako je Glavni odbor Ujedinjene DS održan 30. oktobra, a očekivalo se da tada bude određen konačan datum ''stapanja'' ove tri stranke i dalje pravne procedure, ništa se nije dogodilo.

SUKOBI KOJI KOČE STVARANJE UJEDINJENJE DS

1. Rat stranaka koje treba da čine Ujedinjenu DS Deo DS besan je zbog uticaja Dušana Petrovića i njegovog pulena Nebojše Zelenovića, lidera Zajedno za Srbiju, na tu stranku. Demokratama smeta što Petrović gura Zelenovića da bude lider nove stranke. 2. Deo DS nije hteo ujedinjenje sa SDS Neke demokrate ne žele ujedinjenje s Borisom Tadićem jer je pocepao stranku pred izbore 2012. Lomovi nakon tog događaja doveli su do odlaska viđenijih ljudi i pada ispod pet odsto podrške građana. 3. Većina u DS hoće da izađe iz Saveza za Srbiju Većina demokrata očajna je zbog saradnje DS s Draganom Đilasom i opozicionom organizacijom Savez za Srbiju. Demokrate Đilasa krive za finansijski slom i zaduživanje stranke, tvrde da ih je uveo u dužničko ropstvo. 4. Svađa Lutovca sa omladinom i penzionerima Na GO DS raspušteno je 76 odbora DS, uključujući i beogradski, kao i omladina DS i Forum penzionera. I omladina DS i Forum penzionera nisu se slagali sa odlukama rukovodstva stranke.

Tako, i posle gotovo devet meseci od kongresa Ujedinjene DS, ovaj projekat tapka u mestu. Integrisanje je prvo omela lična sujeta lidera pomenutih stranaka, jer je svako od njih želeo da bude na čelu nove partije, a sada su u prvi plan izbila previranja u DS.

Upravo je, praktično, obustava celog procesa, kako saznaje Kurir, i bila povod za sastanak Zorana Lutovca, lidera DS, i Borisa Tadića, predsednika SDS, u centrali demokrata pre dva dana.

- Tadić i Lutovac su se sastali pre dva dana u centrali DS. Tema razgovora je bila Ujedinjena DS, a sastanak je trajao oko dva sata. U ovom trenutku nema konkretnih pomaka u procesu ujedinjenja tri stranke - kaže izvor Kurira i dodaje da ni Lutovac ni Tadić svojim saradnicima nisu iznosili detalje susreta. Boris Tadić nije odgovorio na SMS Kurira s pitanjima, dok Lutovac nije odgovarao na telefonske pozive.

#Boris Tadić

#Demokratska stranka

#Politika

#Zoran Lutovac

'