AKTUELNO

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, odali su danas popodne počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Lukašenko je time započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji. Dvojicu predsednika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Lukašenko su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Vučić i Lukašenko su zatim položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu podignutom u čast sovjetskih vojnika palih za slobodu Beograda. Lukašenko se upisao u knjigu poseta počasnih gostiju.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Groblje oslobodilaca Beograda, koje se nalazi preko puta Novog groblja, posvećeno je jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine.

U memorijalnom kompleksu, otvorenom 20. oktobra 1954. godine, sahranjeno je 1.395 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) i 818 boraca Crvene armije.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U borbama za oslobođenje Beograda, od 12. do 20. oktobra 1944. godine poginulo je 2.944 boraca NOV-a i POJ-a i 961 borca sovjetske Crvene armije.

Na Pozorišnom trgu (Trgu republike) 27. oktobra sahranjena je veća grupa sovjetskih boraca, a do decembra 1944.godine podignuto je 18 velikih i 84 mala spomenika sovjetskim vojnicima.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Osim spomenika na Trgu republike, podignuti su i spomenici na Slaviji, kod Vukovog spomenika, kod Studentskog doma i na Starom sajmištu, a uklonjeni su početkom pedesetih godina kada su posmrtni ostaci stradalih boraca preneti na prostor preko puta Novog groblja.

Spomen-groblje izgrađeno je po ideji arhitekte Branka Bona, dok je park unutar kompleksa projektovao inženjer hortikulture Aleksandar Krstić.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Autor ulazne kamene kapije sa reljefom je vajar Radeta Stanković, dok je skulptura ''Crvenoarmejac'', koja se nalazi unutar spomen-groblja, delo vajara Antuna Augustinčića.

Na Spomen-groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Groblje je obnovljeno 2009.godine povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

Vučić i Lukašenko sutra će imati sastanak u četiri oka posle kojeg će biti održan plenarni susret delegacija Srbije i Belorusije.

Nakon toga uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata, posle čega će se predsednici Vučić i Lukašenko obratiti medijima.

#Aleksandar Lukašenko

#Aleksandar Vučić

'