AKTUELNO

Četiri nova helikoptera Mi-35M koje je Srbija kupila od Rusije lete prema Beogradu i sletela na aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici pre planiranog roka.

Oni dolaze teretnim avionom Ruslan registarskih oznaka RA 20838.

Podsetimo, četiri takva helikoptera Srbija je naručila prošle godine a poslednju zvaničnu informaciju o njihovoj isporuci dao je komandant RV i PVO general-major Duško Žarković koji je 29. jula 2019. izjavio da će isporuka biti realizovana krajem ove godine.

Reč je o tipu helikoptera kakvog do sada nije bilo u jedinicama Vojske Srbije, a koji će još više ojačati naše vazduhoplovne snage. Bilo je najavljeno da će novi helikopteri stići u prvom kvartalu 2020. godine, ali ih je Rusija isporučila pre predviđenog roka i to dva dana uoči susreta predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, u Sočiju.

Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM „Krokodil“ i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumevala oklopljeni i snažno naoružani helikopter koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti.

Helikopter poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera. 

Helikoptere Mi-35M koristiće 714. protivoklopna helikoptersa eskadrila ‘’Senke’’, 98. vazduhoplovne brigade, na aerodromu Lađevci. Biće to prvi pravi borbeni helikopteri koji su uvedeni u RV i PVO, prethodno su 2006. godine vojsci iz MUP-a predata dva Mi-24V koji međutim nikada nisu korišćeni jer nisu poslati na remont.

#Helikopter

#Mi-35M

#Rusija

'