AKTUELNO

Naslovna strana NIN-a je odgovor na pitanje da li postoji u Srbiji nezavisno novinarstvo, ocenila je premijerka Brnanić za TV Pink.

Premijerka Ana Brnabić je gostujući u Novom jutru TV Pink za spornu, naslovnu stranu nedeljnika NIN, na kojoj se vidi puška uperena u predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekla da je ovo zapravo dokaz da u Srbiji postoji slobodno novinarstvo, za koje, određeni mediji tvrde da ga ne postoji.

Pokazujući spornu naslovnu stranu u Novom jutru, premijerka je rekla da je zapravo to odgovor na pitanje ima li u Srbiji slobodnog novinarstva. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovo je nedeljnik u jednoj zemlji u kojoj navodno ne postoje nezavisni mediji, gde su novinari ugroženi, gde su uplašeni i gde vlada diktatura – ocenila je premijerka Brnabić analizirajući naslovnu stranu ovog nedeljnika.

Komentarišući saopštenje NIN-a gde je navedeno da su samo "najmračnijim umovima" mogle pasti na pamet "gadosti koje se pripisuju" njihovoj redakciji, premijerka kaže da to kod nje izaziva još veću sumnju u dobre namere ove radakcije.

Ona je pitala glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka zbog čega je urednički kolegijum doneo upravo ovakvu odluku. 

- Zašto ste vi, kao i vaši saradnici, od stotinu fotografija sa ovog događaja tražili jednu koja može da se izmeni na način da snajper bude uperen u legitimno izabranog predsednika ove dražve – pita se Brnabić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Međutim, nakon brojnih, jučerašnjih rekacija, na današnjoj naslovnoj strani nedeljnika više nema sporne fotografije. Umesto nje nalazi se beli okvir. Premijerka Brnabić kaže da niko iz vlasti nije zahtevao da se na spornu naslovnu stranu reaguje.

- Iz Vlade Srbije niko nije tražio da se fotografija povuče. Sami su takvu odluku doneli. Hvala im što su bili dovoljno odgovorni kao vlasnici NIN-a, ali ceo urednički kolegijum i dalje stoji iza ove fotografije – poručila je ona. 

Premijerka Brnabić je rekla da je ranije imala prilike da razgovara sa glavnim i odgovornim urednikom ovog nedeljnika, ali kako kaže, nije naišla na objektivno izveštavanje ove redakcije.

- Ćulibrk je bio u mom kabinetu ranije, mi smo razgovarali na razne teme. Poslenji put, čini mi se, pričali smo o Komercijalnoj banci. Pokazivala sam mu u kakvoj situaciji su nas ostavili oni pre nas. Kada sam videla da to ne daje rezultate u smislu neke objektivnosti, onda sam prestala da pričam.

- Naslovna strana NIN-a je poruka za Vladu Srbije i za predsednika Aleksandra Vučića. Nadam se da Tužilaštvo ne misli da ovo nije ozbiljna poruka i da će da se raspita o tome zbog čega je ova pourka poslata i ko je učinio. To je na njima, a mi smo ovu poruku shvatili i hvala vlasinicima što su reagovali kao i našim neistomišljenicima što su reagovali – naglasila je ona. 

#Aleksandar Vučić

#Ana Brnabić

'