AKTUELNO

Premijer je izjavio da će odluka o vanrednim parlamentarnim izborima biti doneta najkasnije do ponedeljka.

Vanredni parlamentarni izbori ne bi ništa novo doneli na političkoj sceni, izjavio je večeras lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, i ponovio da će ta stranka podržati kandidaturu Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima

Pastor, koji je posetio beogradski odbor SVM-a, rekao je da vanredni parlamentarni izbori ne bi ništa novo doneli na političkoj sceni, jer bi parlamentarnu većinu činile političke snage koje je i danas čine.

- Mnogo bih bio relaksiraniji da znam da parlamentarnih izbora neće biti, ali ako ih bude Savez vojvođanskih Mađara izaći se samostalno. Moraćemo da stisnemo zube i zasučemo rukave i da realizijemo i taj zadatak - rekao je Pastor.

On je objasnio da SVM ima dugoročno opredeljenje da se na svim izborima pojavljuje samostalno, sa sopstvenim identitetom, te da bi se i na eventualnim parlamentarnim izborima pojavili u ''sopstvenom odelu''.

Kako kaže, to stranci daje mogućnost da se "izmeri" u javnom mnjenju i iz osvojene pozicije gradi partnerski odnos.

On, ipak, navodi da bi u dosta složenim političkim okolnostima regionalnog karaktera bilo problematično, iz niza razloga, imati tehničku vladu nekoliko meseci.

- Parlament normalno funkcioniše. Parlamentarna većina je izuzetno komotna brojčano i nije bilo nijednog momenta kada se neki zakon ili procedura nisu mogli okončati zbog bilo kog problema - rekao je Pastor ocenjujući da su svi pomalo "izmrcvareni" izborima.

Govoreći o podršci SVM Vučićevoj kandidaturi, on je rekao da SVM nije ni razmišljao o tome da ima svog kandidata i da je ta stranka od početka govorila da će podržati kandidata parlamentarne većine.

- Mi sada nećemo imati predsedničkog kandidata, jer imamo jedan partnerski odnos koji želimo da sačuvamo. Iz tog partnerskog odnosa koji budemo sačuvali želimo da gradimo dalje. Želimo da budemo partneri u realizaciji svega onoga oko čega smo se dogovorili - rekao je Pastor.

- Imam samo pozitivna iskustva u odnosu na Vučića - istakao je Pastor podsećajući da Vlade Srbije na čelu sa Vučićem, između ostalog, donela odluku o stavljanju van snage upravnih odluka o kolektivnom zločinu u tri vojvođanska sela i da je uoči prevremenih izbora usvojila manjinski akcioni plan koji je od strateškog značaja.

Č.N.

#Aleksandar Vučić

#Ištvan Pastor

#Predsednički izbori

'