AKTUELNO

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu, a danas ga je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle plenarnog razgovora delegacija Srbije i Severne Makedonije, koje su predvodili predsednici dve zemlje, Vučić i Pendarovski složili su se da su odnosi dve zemlje veoma dobri, ali i da ima dosta prostora i za dalji napredak.

Vučić je rekao da Srbija nema nikakve zahteve prema Makedoncima, osim da dobro rade i dobro sarađuju i žive jedni pored drugih, dok je Panderovski istakao da mu je čast da boravi u Srbiji i dodao da je poseta dobrih odnosa i međusobnog razumevanja Srbije i Makedonije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Vučić je istakao da je inicijativa za "mali šengen" nešto najbolje što je region uradio poslednjih godina, i da i dalje treba da radimo još marljivije kako bi olakšali slobodniji protok ljudi i kapitala.

"Što se tiče političkih odnosa, sem razlike o mišljenju o nezavisnosti Kosova, nemamo ni jedno drugo problematično pitanje. Srećni smo što zajednički volimo i Srbiju i Severnu Makedoniju", rekao je Vučić, i dodao da je ponosan na na dogovor koji su napravili.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dvojica predsednika ranije danas stigla su pred Palatu Srbije gde je upriličen svečani doček za gosta, njega je dočekao špalir Garde Vojske Srbije, a intonirane su himne dve zemlje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Usledila je smotra svečanog stroja garde Vojske Srbije, kao i upoznavanje delegacija.

U planu je zatim da se Pendarovski sastane sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, kao i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Sa Pendarovskim u Beograd dolaze i makedonski privrednici, a predsednik Severne Makedonije će učestvovati na poslovnom skupu Srbija-Severna Makedonija i imati susret sa predsednikom Privredne komore Markom Čadežom i srpskim privrednicima.

U subotu je planirano da Pendarovski putuje u Novi Sad, gde će na 4. Regionalnom forumu mladih lidera govoriti na panelu sa predsednicima Srbije i Slovenije Aleksandrom Vučićem i Borutom Pahorom.

#Aleksandar Vučić

#Politika

#Poseta

#Stevo Pendarovski

'