AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće menjati svoju politiku i da će se, nikada snažnije, boriti za samostalni i nazavisni put i politiku neutralnosti.

Vučić je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja je zakazana povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i navodno jedan srpski bezbednjak, rekao da je sednica održana sa jednom tačkom dnevnog reda - obaveštajno delovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mera kontraobaveštajne zaštite naše zemlje u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

- Mi smo kao zemlja suočeni već dugi niz godina sa izrazito ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi na teritoriji Srbije i to bismo mogli da podelimo u dve grupe - najrazvijenijih zemalja sveta i grupu regionalnih zemalja koje imaju izražen interes na teritoriji srbije i svoje obaveštajno delovanje rade u punom kapacitetu a usmereno je protiv interersa Srbije - kazao je Vučić.

Kako dodaje, postoje brojne agencije drugih zamalja koje na teritoriji naše zemlje obavljaju obaveštajno delovanje, i to sa dva cilja.

- Jedno je prikupljanje obaveštajnih podataka da bi uticali na promenu politike Srbije, a drugo je sagledavanje moći i kapaciteta Srbije, kako bi smanjili delovanje Srbije. U skladu sa tim mi smo mere naše kontraobaveštajne zaštite ojačali poslednjih godina. Najviše u interesu naše vojske. Koriste bolje i veće mere zaštite od obaveštajnih delovanja - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je snimak zbog kojeg je sednica sazvana napravljen, ali da ga nije sačinila naša agencija, koja je upoznata sa događajem.

- Snimak je nastao 24. decembra 2018. godine, kada su prateći naše službe došli do podataka da su u Zemunu penzionisani potpukovnik Srbije Z.K. oko 18 sati sastati sa obaveštajcem Rusije u Zemunu Georgijem Klebanom - naveo je Vučić i dodao:

Republika Srbija je u više navratala dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Sa njim je uočeno 10 kontakata sa tri izvora. Prvi put smo Z.K. počeli da pratimo zbog kontakta sa hrvatskom službom u 2012. godini, jer je trebalo da bude posrednik prilikom predaje dokumetana o ratovima u Hrvatskoj. Od tada je predmet obrade.

Vučić ističe da postoje veliki pritisci na namensku industriju naše zemlje koji su učestali.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Imam i poruku. Ne samo da nećemo menjati svoju politiku, već ćemo još snažnije da radimo na vojnoj neutralnost. Ovo što nam se dogodilo samo nas je utvrdilo u našoj poziciji. Snažićemo našu armiju, našu policiju. Svake godine ćemo ulagati sve više. Srbija će biti sve jača. Srbija je slobodna zemlja, nikada nismo pristajali i nikada nećemo biti neki kojima će drugi da upravljaju - istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da se Kleban više ne nalazi na teritoriji naše zemlje.

- Mi imamo odlične odnose sa Rusijom. Uveren sam da predsednik Putin nije bio o ovome obavešten. Ne zaboravljamo 2015. godinu i šta je on za nas učinio, kao ni sve što je Rusija za nas uradila. Danas sam imao samo jedno pitanje za naše ruske prijatelje, nešto što nisam razumeo. Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i nije nikada glasala protiv Rusije... ničim nismo ugrozili odnose sa Rusijom. Bocana-Harčenka sam samo pitao "Zašto?". Nisam video logiku u svemu. Što se nas tiče, mi svoju politiku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljamo je kao bratsku zemlju i nastavićemo saradnju u svim oblastima, osim što ćemo u obaveštajnom smislu našu zemlju sačuvati. Srbija neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge - naglasio je Vučić i dodao da je ponosan na orden Aleksandra Nevskog koji je dobio.

View this post on Instagram

"Sve ovo što se dogodilo samo nas je osnažilo u našoj politici. Ne samo da nećemo da menjamo našu politiku, već ćemo nikada snažnije i nikada jače da se borimo za vojnu neutralnost Srbije, za naš samostalni i nezavisni put, da sami vodimo računa o svojoj zemlji, o svojoj vojsci, da čuvamo svoje nebo, da čuvamo svoju teritoriju i svoje građane. Snažićemo našu armiju, snažićemo našu policiju, naš obaveštajni i kontraobaveštajni sektor. Svake godine ćemo ulagati sve više jer možemo to da činimo, imamo sredstava, imamo načina sve više i Srbija će biti sve jača. Srbija je slobodna zemlja, slobodarskog naroda, nikada nismo pristajali i nikada nećemo da budemo neko ko će da dozvoli da drugi njime upravljaju. Mi smo ti koji žele da građani Srbije odlučuju o svojoj sudbini i o svojoj budućnosti. U skladu sa tim, očekujem da u naredna dva meseca izađemo sa jednim sveobuhvatnim, opštim, pravno-političkim aktom koji bi usvojila Narodna skupština Republike Srbije, koji bi bio potpuna potvrda našeg unutrašnjeg i spoljnopolitičkog puta, potvrda vojne neutralnosti Republike Srbije i daljeg jačanja upravo takve pozicije." - predsednik Vučić u obraćanju nakon sednice Saveta nacionalne bezbednosti.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Ambasador Harčenko je danas preneo ličnu poruku Sergeja Šojgua na kojoj se zahvaljujem. Znajući nas koji se uvek delimo na one koji su za Ruse i one koji su za Amerikance... Moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim interese naše zemlje ne neke druge. Ponosan sam na orden koji sam dobio od predsednika Putina. Uložiću i lični autoritet da naši odnosi budu još bolji - istakao je Vučić.

Vučić je rekao da će za oko dva meseca Vlada izaći sa sveobuhvatnim dokumentom koji bi usvojila Skupština Srbije, koja će detaljno regulisati našu poziciju kao države.

- Narednih nekoliko dana uslediće oštre akcije koje će biti uočljive javnosti - rekao je Vučić tokom obraćanja u Predsedništvu.

Predsednik Vučić je istakao da su napadi na namensku industriju orkestrirani jer neki žele da je unište oni koji Srbiji ne žele dobro.

- Ljudi u Srbiji nisu primetili da su naše obaveštajne agencije uspele da uhvate Srbina koji je odnosio dokumentaciju za municiju 12,7 iz naše zemlje. Mi smo uhapsili i lice albanske i srpske nacionalnosti i privodimo ih pravdi - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije objašnjava da snažna namenska industrija omogućava vojnu neutralnost i da zbog toga mnogima smeta.

- Ne možete da ostanete neutralna zemlja ako nemate svoju namensku industriju, i zato žele da je unište, i zbog toga gledamo napade na našu industriju. Mi očekujemo dolazak oružja i helikoptera iz Rusije, Mi-17, i na tome hvala Rusiji - naglasio je Vučić.

Povodom lica za koja je objavljeno da su ubice Olivera Ivanovića Vučić je istakao da su to studenti i da sa tim činom oni nemaju veze.

- Danas je tačno godinu dana od kako je bila sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog uvođenja taksi od strane Prištine. Danas su njihovi mediji objavili fotografije dva lica. Reč je ni o kakvim ubicama, već o studentima, Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću. Jedan trenutno pohađa master akademske studije na Tehnološkom fakultetu. On je takođe student. Jutros su imali kolokvijum, ta deca su bila spremna na punu saradnju, poligrafsko ispitivanje. Kada bismo vam rekli odakle su došle informacije... opet su neki Srbi radili protiv Srbije - kazao je Vučić i dodao da je za Srbiju ubistvo Olivera Ivanovića jedno od prioritetnih pitanja.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da se nada da će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o svim važnim pitanjima.

Komentarišući napade opozicije da je Srbija naoružavala Ukrajince kazao da je to pušteno kroz "obaveštajnu kanalizaciju" i da to nije istina.

- Istina je sledeća, sad će mnogi da se iznenade kako je to izgledalo. Istražili smo sve što smo radili sa Ukrajinom. Dragan Đilas je rekao da je oružje išlo preko Bin Zajeda, Vučićevog veliko prijatelja, a vidite mi smo onda istražili svaki lot svih mina. Nikada nijedan nije otišao za Ukrajinu ni za Emirate. Taj lot baš ovim mina sa slika potpisan je... to je deo serije od 15.000 mina prodate Tehnoremontu vlasnika Petra Crnogorca, gde radi mama od ovog Obradovića, i prodala ih kompaniji Natan iz Poljske preko Kipra. Nije dobijena podrška poljskih državnih organa kao što je obaveza, već je preko Kipra izvezeno. Srbija to ne bi dozvolila kao end user upravo zbog dobrih odnosa sa Rusijom i Ukrajinom - kazao je Vučić i zahvalio se bezbednosnim institucijama naše zemlje: BIA, vojsci i policiji, rekavši da je značaj njihovog rada neprocenjiv.

#Aleksandar Vučić

'