AKTUELNO

Prvi put su i građani učestvovali u planirnaju budžeta, a čak je par stotina inicijativa na predlog građana usvojila Skupština grada Beograda, i uvrstila ih u plan budžeta za narednu godinu koji je donet u oktobru, rekao je zamenik gradonačelnika Breograda Goran Vesić.

Vesić je rekao za Pink da će novi budžet Beograda biti najveći u njegovoj istoriji, ali da je budžet zapravo specifičan zbog toga što će ovo biti prvi budžet grada na čijem planiranju su mogli da učestvuju građani.

Foto: Pink.rs

- Vrednost budžeta će biti malo više od 143 milijarde dinara ili oko milijardu i 200 miliona evra. Budžet je završen onako kako zakon kaže - do 15. oktobra, i to je prvi put u istoriji grada da je tako rano urađen budžet - rekao je Vesić i dodao da je stiglo više od tri hiljade predloga građana za izmene i dopune budžeta.

Kako je on rekao, nekoliko stotina predloga je uvršteno u budžet, a neki su već bili uvršteni u plan grada, dok je za neke neophodno uraditi projekat.

Foto: Pink.rs

- Procentualno je najviše predloga bilo iz domena komunalne infrastrukture - oko 30 odsto - naveo je Vesić, i dodao da će se 2021. godine raditi novi most na Adi Huji,

- Nemojte zaborabviti da je prosečna plata u Beogradu 2013. godine bila 465 evra, do kraja godine biće skoro 600 evra - ukazao je Vesić.

On je pritom dodao da će vozni park beogradsog GSP-a biti osvežen, a Beograd će kako kaže, dobiti nova vozila, a na taj način se približavamo evropskim standarima, te da je neophodno da građani koji goriste ovaj vid javnog prevoza redovno kupuju karte.

#Goran Vesić

'