AKTUELNO

Bez ozbiljnog „resetovanja“ pregovora i vraćanja na prvobitni originalni okvir političkog dijaloga, koji ne uključuje razmenu teritorija, neće doći do ponovnog pokretanja razgovora između Beograda i Prištine, a ni do ukidanja ili suspenzije taksi na srpsku robu, ocenio je za Kosovo Onlajn politički analitičar iz Berlinskog saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber.

„Na Zapadu ima još snaga koje se zalažu za razmenu teritorija i ja mislim da sve dok Priština ne bude sigurna da se neće razgovarati o toj temi, niko ne može ubediti kosovsku vladu, ni sadašnju ni buduću, da skine tarife. Zato sam i rekao da bez nekog ozbiljnog 'resetovanja' pregovora u kom se mora vratiti na prvobitni originalan okvir političkog pregovora, a koji ne uključuju razmenu teritorija, neće doći do pokretanja političkog dijaloga, a bez toga neće doći do ukidanja takse, ili možda čak ni do suspenzije“, rekao je Veber.

Veber je istakao da je „samo uvođenje taksi tržišno, odnosno formalno pitanje, ali je to de fakto bila politička odluka kao vid otpora kosovske vlade protiv inicijativa o razmeni teritorija koje su dolazile iz Beograda, ali i kosovskog predsednika“.

Mišljenje nemačkog političkog analitičara je da se mora postići okvir u kojem će se jasno znati dokle će ići ti pregovori i kakav će biti konačni sporazum, a koji ne može uključiti nikakvu razmenu teritorija ili podelu.

Veber smatra da je i dosadašnje vođenje dijaloga bilo pogrešno.

#Bodo Veber

'