AKTUELNO

Aleksandar Obradović, radnik valjevskog “Krušika” ne može dobiti status uzbunjivača jer nije ispoštovana zakonska procedura, navode sagovornici Pinka i ističu da je u javnom interesu da se sve dobro isproverava i utvrdi ko je šta kome davao.

Novinar medijske mreže Antidot  Marko Matić ističe da je Obradovićev kredibilitet i status uzbunjivača, koji nije ni dobio, više puta doveden u pitanje. 

- Svi oni se pozivaju na Zakon o zaštiti uzbinjvača, ali ga niko od njih nije pročitao i onda povlače paralele koje ne mogu da se povuku. Pitaju se kako je Lazar Lešnjak, čovek koji,je svedočio u slučaju Marka Bastaća, mogao da dobije status uzbunjvača, a Obradović,ne može? U Zakonu jasno piše da ako je nešto što ima status državne tajne, a,ono što se tiče namenske industrije, naoružanja, posebno tehološke proizvodnje,imaju status državne tajne potencijalni uzbunjivač prvo mora da se obrati,rukovodstvu firme, pa nadležnom istražnom organu, pa tek onda ako ostane bez,odgovora da se obrati javnosti – objasnio je Matić.

Kako je dodao, u slučaju Bastaća to je bio čist kriminal, otmica i isleđivanje.

On je dodao da je Obradović jer nije ispoštovao proceduru izgubio mogućnost da dobije status uzbunjivača.

- Sada vidimo da je njegova majka nekada radila u Krušiku, a sada radi u konkurentskoj firmi i on direktno napada njenu firmu. Kakav je njegov interes i zašto je plasirana ta,lažna afera? – rekao je Matić.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić je naveo da se sada pišu razne stvari i da postoje razne spekulacije, te da bi bilo dobro da država sve to dobro isproverava i otkrije ko je kome šta davao.

 - Mislim da je to od interesa za javnost. Ovde postoji politička podela u odnosu na Obradovića, ima stranaka koje ga proglašavaju za najvećeg heroja i dobrotova, a drugi kažu da se on proglasio za uzbunjivača kada se otkrilo da odaje državne tajne, što je vrlo ozbiljna optužba i zato bi bilo dobro da se čitava stvar ispita i da se pređe sa aspekta spekulacija na činjenice – naglasio je Krstić. 

Prema njegovim rečima,da bi neko bio uzbunjvač on ne treba da ima ozbiljen sumnje, nego ozbiljne dokaze.

 - Oko toga se pravipolitička frtutma, a stranke poput navijača najavijaju za svog uzbunjivača. Todeluje kao kampanja, a ne kao nešto što ima za cilj otkrivanje istine – istakaoje Krstić.

#Marko Matić

#Nebojša Krstić

'