AKTUELNO

Branko Radun, politički analitičar, povodom pisanje dnevnog lista Informer da Jugoslava Ćosića finansira Baškim Ulaj, vlasnik firme iz Tirane kojeg albanska opozicija optužuje da je član narko klana, a Ujedinjene nacije ga sumnjiče da se bavi pranjem para od droge, kaže da je video da se o tome govori i u crnogorskom parlamentu i da postoji problem što se u našim takozvanim nezavisnim medijima pojavljuje mnogo novca stranog porekla.

- Naravno, nisu to neki Albanci nekom dali jer im je neko simpatičan, nego zato,što su dobili nalog sa zapada. Naime, kako sistem tu funkcioniše. Imamo mediji,koji kaže da se bavi istraživačkim novinarstvom, a to je postala poluga imeprijalne kontrole ili uticaja nad Srbijom. Vi napravite neke sajtove, istraživačke centre koji kao istražuju korupciju, ali onda oni targetiraju samo one političare koji nisu po volji njihovih naredbodavaca, mentora, sponzora, donatora sa zapada – kazao je Radun za Novo jutro TV Pink.

Prema njegovim rečima, istraživačko novinarstvo u Srbiji postalo je Alibi za političko reketiranje.

- Vi sada kažete nekom da ćete izvući papire, koji su istiniti ili nisu, a te stvari se doziraju i plasiraju u momentu kada im neko kaže. Ogroman novac ulazi u srpske medije sa zapada, to su milioni dolara, što nije mala stvar. Tu je veliki problem netransparentno finansiranje medija, netransparentno vlasništvo, ne zna se gde su prijavljeni, gde plaćaju porez – ocenio je Radun i upitao zašto bi nekom neko davao milione.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je instrument pritiska na Srbiju, da Srbija prihvati nezavisno Kosovo – zaključio je Radun.

Govoreći o putu Srbije ka EU, Radun kaže da je sazreo stav Evropske unije da našoj zemlji da status partnerstva.

- Znači, nećete biti u dogledno vreme član Evropske unije, ali dobićete neki,status koji vam garantuje određene stvari, ne samo novac, nego i,institucionalni pristup različitim institucijama, nešto što imaju samo članice,Evropske unije. Mislim da je to dobra stvar – kazao je Radun.

Radun dodaje da možda Srbiji tako nešto i odgovara, nešto što je silom prilika došlo, ne članstvo nego partnerstvo, neki povlašćen položaj sa Evropskom unijom.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Branko Radun

#Politika

#Srbija

'