AKTUELNO

Trgovac oružjem Petar Crnogorac, za koga se vezuju brojne afere, mogao je da ima sve poverljive informacije valjevskog „Krušika“.

Sagovornici Kurira objašnjavaju da je radnik ove državne fabrike naoružanja Aleksandar Obradović pet godina tajno iznosio poverljive informacije iz „Krušika“, a za skoro sve to vreme njegova majka Milijana Obradović je radila u „CPR Impeksu“, firmi u vlasništvu Crnogorca.

Sam priznao

Kurir je, podsetimo, juče objavio dokumenta koja dokazuju da je Obradovićeva majka od 2017. zaposlena u „CPR Impeksu“, inače direktnom konkurentu firme GIM, za koju Obradović tvrdi da po povlašćenim cenama kupuje oružje od „Krušika“.

Prema saznanjima, Obradović je počeo da iznosi informacije iz „Krušika“ odmah nakon što mu je majka u ovoj firmi smenjena s mesta direktora ekonomsko-finansijskog sektora.

Ona se nakon toga penzionisala, a potom 2017. zaposlila kod Petra Crnogorca. I sam Obradović je ispričao da je materijale iz „Krušika“ iznosio poslednjih pet godina.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže za naš list da je neophodno rasvetliti ove okolnosti jer postoji mogućnost da je Crnogorac imao uvid u materijal koji je iznosio Obradović:

- To je svakako bitna činjenica koju će sud morati da uzme u obzir - kaže on.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ smatra da sve činjenice govore u prilog tome da Obradović sprovodi lične interese Petra Crnogorca. Indikativno je, kaže on, da je Obradović počeo da uzima dokumenta „Krušika“ onda kada je njegova majka otišla iz te firme.

Koordinisana akcija

- Ima indicija da je ovo koordinisana akcija sa ciljem uništenja konkurenta. Obradovićevo svedočenje je potpuno nekredibilno sa aspekta činjenice da njegova majka radi u konkurentskoj firmi, koja se takođe bavi trgovinom oružja kao firma GIM, koju optužuje za povlašćeni položaj u trgovini oružjem - ocenjuje on.

Podsetimo, Obradović i deo opozicije optužili su ministra policije Nebojšu Stefanovića da je sa svojim ocem Brankom Stefanovićem omogućio firmi GIM da dobije povlašćenu cenu oružja od „Krušika“. Ministar je sve to demantovao.

Nebojša Stefanović: KO ZNA KOME JE SVE DAVAO PAPIRE

Da je Obradović dostavljao dokumentaciju „Krušika“ na više adresa, potvrdio je i ministar policije Nebojša Stefanović: - Dostavljao ju je Bugarima, dostavljao je nekim ljudima, ko zna kome. Ne znamo sa sigurnošću. Ne bavim se istragom. On po zakonu mora da odgovara za ono što je uradio, prikupljao je osetljive podatke „Krušika“ o celokupnom poslovanju. Pitanje je zašto je to uradio.

Veza „cpr Impeksa “ i valjevske firme - PETAR CRNOGORAC IMAO UGOVORE S „KRUŠIKOM“

Crnogorac je preko „Tehnoremont“, ćerke-firme njegovog „CPR Impeksa“, ugovorno bio povezan s „Krušikom“. Naš izvor otkriva da je „Tehnoremont“ imao više ugovora s državnom fabrikom naoružanja 2015. i 2017, što dokazuje da Crnogorac, kod koga radi Obradovićeva majka, poslovno sarađivao s „Krušikom“ u vreme dok je ovaj „uzbunjivač“ tajno prikupljao dokumentaciju državnog preduzeća. Inače, Crnogorac je u julu 2014. uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u nameštanju tendera za prodaju oružja Vojske Srbije. Policija je sumnjala da je dobijao poverljive informacije o tenderima za kupovinu viška vojne opreme. Poslovanje Crnogorca, odnosno firme „Termomont“, bilo je i pod istragom UN jer se sumnjalo da je umešana u snabdevanje islamista oružjem.

#krušik

'